Dagen overhaler natten

Søndag er sidste dag i ca. et halvt år, hvor daglængde er under 12 timer.

På onsdag er det jævndøgn, hvor Solen skifter fra at skinne mest på den sydlige til at skinne mest på den nordlige halvkugle. Dette jævndøgn kaldes derfor forårsjævndøgn her hos os i Danmark.

Normalt siger vi, at "dag og nat er lige lange" netop ved jævndøgn. Det passer dog kun ud fra en snæver astronomisk betragtning, hvor vi definerer solopgang og solnedgang som centrum af solskivens passage af horisonten.

Ekstra dag - hver dag

I praksis opfatter de fleste af os imidlertid solopgang og solnedgang som horisont-passagen af Solens øverste kant. Det betyder flere minutter mere dag hver dag, end hvis vi bruger solskivens centrum.

Et andet element er den såkaldte horisontalrefraktion, der er afbøjning af sollyset i atmosfæren. Effekten afbøjer lyset mere end en halv grad i horisonten, hvor atmosfæren er tykkest set fra en betragters position. Dermed ser betragteren - på vore breddegrader og omkring jævndøgn - Solen ca. fire minutter tidligere morgenen, end den rent astronomisk står op og tilsvarende fire minutter senere om aftnen, end den rent faktiske går ned.

Samlet set betyder det, at det tidspunkt, hvor dag og nat er lige lange, falder et par dage før forårsjævndøgn og tilsvarende et par dage efter efterårsjævndøgn.

Mod længere dage

I praksis betyder det, at mandag er 12 timer og 2 minutter lang i Danmark, mens vi onsdag ved jævndøgn er oppe på 12 timer og 12 minutter.

De kommende tre måneder bliver dagene længere og længere, indtil vi når en daglængde på ca. 17½ time ved sommersolhverv den 21. juni.

Solnedgang

Solen går fortsat ned hver dag - det bliver blot senere og senere de kommende ca. tre måneder. Foto Karen Lundsby Nielsen.

I tabellen herunder kan du se, hvornår dagen første gang er over hhv. 13, 14, 15, 16 og 17 timer i 2013. Tallene er for København. 

Dato 31. marts 13. april 27. april 11. maj 29. maj 21. juni
Reel daglængde 13.03 14.02 15.04 16.02 17.01 17.33
Graf der viser tidspunkter for solopgang og -nedgang

Eksempel på solopgang og solnedgang i Danmark plottet ind på baggrund af ugenumre. Afstanden mellem de to kurver markerer daglængden, som er ca. syv timer omkring vintersolhverv og over 17 timer omkring sommersolhverv. De to 'hop' på kurverne markerer overgangene mellem normaltid og sommertid. Idé og indtastning Vibeke Ravn Sørensen.

17. marts 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle