Broen over Watson-floden et år efter: Alt ånder igen fred og idyl

Ekstrem afsmeltning fra Grønlands indlandsis i 2012 fik Watson-floden ved Kangerlussuaq til at oversømme byens bro. Præcist et år efter er tingene ved at være tilbage til normale tilstande.

I 2012 betød kraftig afsmeltning fra Grønlands indlandsis, at Watson-floden ved Kangerlussuaq fyldtes med så meget vand, at broen, der forbinder de to dele af byen, brød sammen hen over sommeren.

I spektakulære privatoptagelser på YouTube ser man, hvordan broen oversvømmes, og entrepenørmaskiner forsøger at omdirigere vandmasserne for til sidst at give fortabt, hvorefter en af maskinerne opsluges af smeltevandets stærke kræfter.

Varmekuppel over Grønland i sommeren 2012

Den ekstreme afsmeltning fra Grønlands indlandsis kulminerede i midten af juli 2012.

"Den 11. juli 2012 målte DMI’s målestation ved Summit, som ligger i 3200 meters højde, hele 2,2 graders varme, og den 12. juli 2012 registrerede NASA’s satellitter smeltning på 97% af Indlandsisen," siger klimaforsker Ruth Mottram. 

For nyligt udkom et videnskabeligt studie, hvori forskere fra DMI bidrager til en forklaring på afsmeltningen. Studiet afklarer, at et blokerende højtrykssystem dominerede over Grønland i sommeren 2012 - præcist ligesom i de seneste varme somre siden 2007. 

Vejrsystemet betød, at varm luft fra syd blev tilført langs Grønlands vestkyst. Der blev så at sige dannet en 'varmekuppel' over Grønland, som igen medførte den udbredte overfladesmeltning. 

Broen genopbygges

I år er det mere roligt på de kanter. Broen over Watson-floden er atter ved at være genopbygget, og entreprenørmaskinerne kan arbejde i fred for vandmasserne.

"Godt nok har juni 2013 budt på kraftig afsmeltning af Indlandsisen, men intet i nærheden af de ekstreme betingelser vi så i juli 2012," siger klimaforsker Peter Langen.  

Læs mere om afsmeltningen af Grønlands indlandsis og om oversvømmelsen i Kangerlussuaq i 2012. 

11. juli 2013.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle