Algeopblomstring ved Bornholm breder sig

Opblomstring af alger ved Bornholm kan nå op langs den sjællandske kyst og være til stor gene for badegæster på de danske strande.  

”Der har i år været stor og tidlig opblomstring af alger ved Bornholm, og algerne er allerede nået til Lolland,” siger Eva Howe fra DMI’s Center for Ocean og Is.

”Med den nuværende vindretning (fra øst og syd) kan algerne meget vel ende langs den sjællandske kyst og nå op til København. En vejrudsigt med megen sol giver algerne gode vækstbetingelser, mens regn og blæst får algerne til at synke til bunds,” siger Eva Howe.

Følg algerne fra satellit

På satellitbilleder fra MODIS på AQUA-satellitten ses algerne tydeligt. På kortet nedenfor ser man de fascinerende mønstre, som algerne laver, når de bevæger sig med strømmen. 

Satellitbillede af alger

På satellitbilleder fra MODIS på AQUA satellitten kan man følge algernes færden.

En anden måde at se algerne på er ved hjælp af de algekort, der vises på dmi.dk (se nedenstående kort). Disse data er også fra MODIS på AQUA-satellitten, men efterbehandlet af DMI.

"På algekortene ses koncentrationen af alger målt ved hjælp af deres såkaldte klorofyl-pigment i mg/m3. De lysegrønne til røde nuancer angiver forhøjede koncentrationer, som kan være problematiske", siger Eva Howe.

Satellitbillede af algekoncentrationen i danske farvande.

Satellitbillede af algekoncentrationen i danske farvande. Langs kanten af skyer og i kystnære områder kan modellen give fejlfortolkning, eftersom dataene kan blive en blanding af signaler fra forskellige overflader. Klik for at se seneste dagsobservation og ugemiddel.

Vær på vagt 

Kommer koncentrationen af alger højt op, skal man være ekstra påpasselig.

Visse alger er rent faktisk giftige, og typiske symptomer kan være hudirritation og diarre.

Alger udgør en særlig risiko for små børn, der leger i vandkanten, og hunde, som drikker af vandet. 

Børn eller dyr bør ikke lege i vand med kraftige skumdannelser eller algeopblomstringer. Heller ikke selvom vandet er mere klart længere ude.

Kan du - selv på lavt vand - ikke se dine fødder på grund af alger, bør du ikke bade. Se desuden efter, om der er opstillet skilte, som fraråder badning.

høj koncentration af alger

Sådan kan høj koncentration af alger se ud. Foto Anne Mette K. Jørgensen. Klik for stort billede.

Hold dig orienteret

De fleste kommuner har en eller anden form for algevarsling på deres hjemmeside eller per telefon. Her finder du ofte detaljeret information for de mest populære strande.

Har du blot brug for det store overblik, så kan du bruge DMI's aktuelle algekort under Satellitmålinger på Hav-siden. Du kan også se algekort fra de seneste år.

24. juli 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle