Vi ligger midt i suppedasen

Dis og tåge hænger tungt over os, Nordtyskland og det sydlige Sverige. Bedring i sigtbarheden lader vente på sig, men DMI kan skimte lysere tider forude.

Kombinationen af lun og fugtig luft, der strømmer op over en kold og fugtig overflade, giver udbredt dis og tåge. Når sigtbarheden kommer under 1000 meter, defineres det som tåge. Er sigtbarheden nedsat, men dog fortsat over 1000 meter, defineres det som dis. Begge fænomener optræder over et større geografisk område mandag den 17. december 2012.

Den markant nedsatte sigtbarhed dækker både Danmark og dele af vores nabolande.

"Jeg kan se på de meteorologiske observationer mandag formiddag, at det er tåget og diset i hele Nordtyskland, Danmark og Sydsverige op til de svenske søer," beretter vagtchefen på DMI, Steen Rasmussen.

Den lave sigtbarhed kan give nogle farlige situationer i trafikken, og derfor har DMI sat et varsle op, der skal advare trafikanterne. Varslet om tæt tåge gælder hele landet og lyder som følger:

Der er frem til tirsdag formiddag varsel om tæt tåge i hele landet. Lokalt kan sigbarheden komme under 100 meter.

"Den milde og fugtige luft, som i øjeblikket ligger over Danmark giver dette grumsede vejr. Kold og mere tør ligger et godt stykke mod nord og øst, og først natten til onsdag forventer jeg, at vi slipper helt ud af suppedasen," fortæller Steen Rasmussen.

En tåget morgen i Slagelse

En tåget morgen i Slagelse mandag den 19. november 2012. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft.

Vi går inde i skyerne

En varme luft kan indeholde mere fugt end en kold luft. I grænsen imellem to meget forskellige luftmasser blandes luftmasserne, og det giver oftest anledning til skydannelse.

Fugten i den lune luft kondenseres ud i luften, når den afkøles i mødet med den kolde luft. Dermed bliver fugten til små synlige vanddråber. Samlinger af mange små synlige vanddråber kalder vi ’skyer’. Ligger skyerne helt nede ved Jordens overflade, kalder vi dem ’dis eller tåge’, afhængigt af hvor lav sigtbarheden er inden i dem.

Hvis dråberne havde været store/tunge nok, var de faldet til jorden som regn. Men så længe små turbulente vinde kan blæse vandråberne ligeså meget opad, som tyngdekraften kan trække dem nedad, så bliver de hængende i luften. Sådan er situationen lige nu.

Tåge i Esbjerg

Tågen lå tæt nord for Esbjerg søndag den 16. december 2012. Foto Claus Nissen.

Der er lys forude

Den grå, lidt klamme og for trafikken lidt farlige vejrsituation slipper vi ikke af med lige med det samme, men der er skam håb forude:

"Sigtbarheden bliver formentligt lidt bedre allerede i morgen - tirsdag den 18. december. Noget af fugten falder ud som regn eller slud, og natten til onsdag måske sne i den østlige del af landet. Derudover ser det ud til at kulden igen vinder terræn og presser sig ned over os fra nordøst. Den lune og fugtige luft bliver dermed skubbet længere væk. Derfor forventer jeg, at vi fra onsdag igen får lysere vejr," slutter vagtchef, Seen Rasmussen, opmuntrende af.

Om kulden kan holde stand helt frem til jul, og om der kommer sne nok til, at vi får en hvid jul i 2012, kan endnu ikke helt afgøres. Det ser ud til - traditionen tro - at blive endnu en 'jule-vejr-gyser'.

17. december 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle