Vådt i vest og tørt i øst

Selv dagen efter regnvejr og med udbredt morgentåge er der forøget risiko for tørke flere steder i landet, især i den nord- og østlige del. I weekenden stiger risikoen yderligere, så pas på hvis du griller eller tænder bål.

Stort set hele Danmark kan nyde godt af det skønne sommervejr i weekenden.

Men hvis du bor i den østlige del af landet, og vælger at grille eller tænde bål, er det vigtigt at gøre det forsvarligt. For selv om alle landsdele fik regn torsdag, er det fortsat meget tørt i de østlige regioner.

Regionerne i Jylland og på Fyn har gennem sommeren 2012 fået mest nedbør. De har derfor haft lave tørkeindeks-værdier det meste af sommeren. Det østlige Danmark derimod, har haft flere perioder med lidt eller slet ingen nedbør, og har derfor i perioder ligget højt på skalaen.

Tørkeindeks

Tørkeindekset opgjort fredag morgen den 17. august 2012. Grafik Mikael Scharling.

August øger forskellen

Fra 1. til og med 16. august 2012 har Danmark i gennemsnit fået 27,4 millimeter, men de har været meget ulige fordelt mellem regionerne (se tabel nedenfor til højre).

Mest har de fået i Nordjylland med 37,0 millimeter, mens København og Nordsjælland kun har fået 7,5 millimeter.

DMI's tørkeindeks viser da også markante forskelle ud over landet (se grafik ovenfor). Fredag morgen er hele tørkeindeksets skala således i brug.

Den sydvestlige del af Sønderjylland har områder med tørkeindeks på 0, og små områder på Østsjælland rammer 10. Det betyder, at nogle steder indeholder jordvandmagasin, som planterne har til rådighed, endnu pæne mængder vand, mens der i de tørreste områder i øst er væsentligt mindre vand i jordmagasinet. Den regn, der kom torsdag, var altså langt fra nok til at fylde de slunkne jordvandmagasiner op.

Klimatologen Mikael Scharling fortæller, at hovedparten af Jyllands og Fyns jordvandmagasiner er mere end halvt fyldte, mens stort set hele det østlige Danmark, samt dele af de jyske og fynske kystområder, har nået tørkeindeks-niveauerne forøget eller høj risiko for tørke.

Region

Millimeter fra 1. til 16. august

Nordjylland 37,0
Midt- og Vestjylland 32,4
Østjylland 28,6
Syd- og Sønderjylland 36,0
Fyn 23,6
Vestsjælland, samt Lolland/falster 11,8
København og Nordsjælland 7,5
Bornholm 20,0

"Weekendens sensommervejr med masser af sol, høje temperaturer og mest tørvejr vil være stærkt medvirkende til yderligere at udtørre jorden. Det er ganske simpelt knastørt i store områder, og der skal derfor ikke meget til at starte en naturbrand i den tørre bevoksning," advarer klimatologen.

I næste uge får vi mere ustadigt vejr med perioder med regn og byger. Samtidigt får vi et lille temperaturfald, og det sænker fordampningen fra overfladen en smule. Den nye nedbør fordamper derfor ikke helt væk med det samme. Samlet set giver det mere vand til jordvandsmagasinerne, og derfor falder tørkeindekset antageligt i løbet af ugen.

17. august 2012

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram