Store temperaturkontraster

Vinterkulden trækker ned over landet, men tirsdag den 4. december fik lunere luft held til at puste kortvarigt op over den sydligste del af landet. Det gav store nationale temperaturforskelle.

Vinterkulden trækker ned over landet fra nord. Samtidigt forsøger mildere vinde at blæse op over landet fra sydvest. Det klassiske slagsmål mellem kolde og varme luftmasser er i fuld gang lige hen over Danmark med slagside mod det kolde vintervejr med sne og frost.

Landet delt i to

Tirsdag den 4. december 2012 passerede et lavtryk hen over den sydligste del af landet, og det gav store forskelle i vejret inden for vores lille land. I Nordjylland føg sneen rundt i frostvejr, mens ny sne kom ned fra oven og udfordrede såvel sneryddere som trafikanter. I den sydligste del af landet faldt der regn og temperaturen nåede op på flere plusgrader. Det fik en del af den sne, der var kommet tidligere, til at smelte.

Smukt vintermotiv

Smukt vintermotiv taget i området omkring Grenaa. Foto Lasse Graverholdt.

I døgnet den 4. december 2012 blev der målt temperaturer inden for landets grænser med et spænd på 17,8°C. Den højeste temperatur blev målt regionen Syd- og Sønderjylland og lå på 5,2°C, den laveste blev målt regionen i København og Nordsjælland og var nede på -12,6°C.

Alene inden for regionen Syd- og Sønderjylland lå temperaturspændet mellem -10,8°C og +5,2°C.

Vinterlandskab

Mildt vejr i december 2008. Foto Jesper Arkil.

Natten til onsdag den 5. december 2012 faldt temperaturen igen markant – også i den sydlige del af landet. Den laveste temperatur blev endnu engang målt til -12,6°C, men denne gang i Syd- og Sønderjylland, nærmere bestemt Skrydstrup. Dermed blev temperaturkontrasten i regionen inden for et døgn, men hen over to kalenderdage, øget til 17,2°C.

Mere sne og kulde forude

En lille intens polarhvirvel trillede tirsdag ned langs Norges kyst og ned over Nordsøen lige vest for Jylland onsdag. I løbet af natten til torsdag forventes den at fortsætte videre mod østsydøst - lige syd om Danmark. Det betyder, at hele landet kommer til at ligge på den kolde, nordlige side af det lille lavtryk.

Temperaturerne falder og bliver natten til torsdag mellem to og otte graders frost, stedvis ned til omkring ti frostgrader. Hele landet kan få sne eller snebyger, og i de sydlige egne kan snebygerne en overgang måske gå hen og blive kraftige.

Torsdag, fredag og lørdag får vi dagsfrost, og nattemperaturer ned mellem fem og ti graders frost, lokalt endda ned til -15°C. Der er altså mere vinterkulde i vente. Der kommer lidt mere sne torsdag, men derefter får vi et par dage med mulighed for sol og tørvejr.

Sidst på ugen trænger nye lavtryk og fronter sig på med mulighed for en kortvarig mildning i vejret.    

5. december, 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram