Spejlglatte veje i natte- og morgentimerne

Regn efterfulgt af natlig opklaring giver på denne årstid farlige temperaturdrop. Falder temperaturen til under nul grader, fryser vandpytter og våde veje til og giver glatte veje.

Mandag aften og natten til tirsdag klarer det op vestfra. Dermed forsvinder varme fra Jordens overflade uhindret op i atmosfæren. Det får temperaturen til at falde, og især i Jylland forventer meteorologerne, at vi sidst på aftenen og i nat kan komme under frysepunktet. Det giver, trods flittige glatførebekæmpere, risiko for lokale spejlglatte vejstrækninger.

"I Jylland kan temperaturen nå ned på et par graders frost i nat. Med de våde overflader, der er nu efter regnen, så stiger risikoen for frysende våde vejbaner markant," fortæller DMI's meteorolog Thyge Rasmussen.

"I den østlige del af landet klarer det først op sidst på natten. Derfor er det usikkert, om temperaturen når helt ned til frysepunktet der. Men sker det, opstår der en lumsk glatføresituation, fordi de frysende våde vejbaner dannes midt i den travle morgentrafik," tilføjer meteorologen.

Vintervandpyt

Vintervandpyt. Foto Kurt Winkler.

Det farlige i denne vejrsituation består i, at vi opfatter regn som ufarlig. Det bliver den bare ikke ved med at være, hvis temperaturen falder til frysepunktet eller derunder. En ellers så ufarlig regn, der køles ned og fryser til is, forvandles til en særdels farlig frossen overflade.

Temperaturen kan sagtens synke de sidste kritiske grader, mens vi er på vej fra et sted til et andet. Eller vi kan køre fra et 'lunt' område ind i et, der er en anelse koldere. Den hårfine grænse mellem 'ikke glat' og 'glat' findes både i tid og rum. Netop der lige i grænsen lurer kedelige overraskelser.

En våd vejbane kan 100 meter længere fremme være en frysende vejbane.

Glat vejbane

Vejbanen kan være superglat uden du kan se det, som det er tilfældet her. Foto Søren Brodersen.

5. november 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram