Snestormen i tal

Søndag den 9. december 2012 måtte Danmark tage kampen op mod snemasserne. Snestormen blev afblæst søndag eftermiddag, men der er endnu snefygning, og det smådrysser fortsat i den østlige del.

Denne vintersæsons første snestorm kom anden søndag i advent. Den skabte problemer i trafikken, arbejde til sneryddere og glæde på kælkebakken.

Varslerne

Første varsel om mulig snestorm forude blev sendt ud fra DMI lørdag den 8. klokken 06:28. Varslet lød på snestorm til hele landet. En front skulle ramme landet i vest natten til søndag og nå vores østligste region Bornholm søndag eftermiddag. Forventningen var, at vi skulle få mellem 10 og 20 centimeter sne samtidigt med frisk vind til kuling fra syd og sydøst.

Søndag den 9. klokken 12:03 blev snestormsvarslet taget ned for Midt- og Vestjylland samt Fyn, mens resten af landet fortsat skulle kæmpe videre med sne og snefygning. Først søndag klokken 16:56 blev snestormen helt afblæst, men tilbage stod endnu varslet om snefygning for Nordjylland, nordlige del af Østjylland, østlige del af Sjælland samt Bornholm. Dette varsel er fortsat gældende mandag den 10. klokken 11.

Virkeligheden

Snestormen kom som varslet til Vestjylland natten til søndag; rykkede østpå og ramte Bornholm søndag eftermiddag. Der kom sne til alle, og regionerne fik mellem godt syv og ni millimeter nedbør. En stor del af det faldt fra selve fronten som sne, men på bagsiden steg temperaturen, og i dele af landet slog nedbøren over i slud og regn.

Snedybden ligger mandag morgen den 10. december på mellem 1 og 40 centimeter; mindst på Fyn og mest i Nordjylland. Hvis sneen blev fordelt ligeligt ud over hele landet, ville vi alle sammen have 12 centimeter sne. 

Vinden har flyttet rundt på snemasserne og skabt vedholdende udfordringer for snerydderne. Middelvinden lå i hele landet gennemsnitligt med vindstyrker på mellem 5 og 10 m/s, mens vindstødene nåede op mellem 18,4 m/s i Syd- og Sønderjylland og 25,7 m/s i Midt- og Vestjylland. Dermed havde alle regioner vindstød af kulingstyrke og Nord-, Midt- og Vestjylland nåede op på stormstyrke.

Snemasserne og ikke mindst snefygningen giver fortsat mandag middag trafikanterne kamp til stregen, og selv om snerydderne arbejder på højtryk i de hårdt prøvede regioner, ender det alligevel galt for nogle trafikanter. Flytrafikken er påvirket, og nogle skoler holder lukket mandag på grund af sneen.

Mere sne og kulde på vej

Det sner fortsat, især i den sydlige del af landet, og ifølge meteorolog Jesper Eriksen fra DMI kan det komme til at sne nogle timer endnu i den syd og øst del af landet:

”På Bornholm forventer vi, at sneen kan dale en del af tiden helt frem til natten til onsdag. Samlet set forventer vi, at de får omkring ti centimeter mere, nogle steder kan der komme endnu mere fordi sneen kommer som bygeagtigt nedbør. I den nordlige del af landet er det det klaret op. Den opklaringen breder sig sydover, og det betyder at alle -undtagen bornholmerne- fra i nat får mest tørt vejr.”

"Vinden er ved at aftage, men snefygning kan endnu forekomme og det vil fortsat føles rigtig koldt. Jævn til hård vind fra nordøst, og ved kysterne op til kuling, kombineret med let frost, får det til at føles som om der var 20 graders frost udenfor. Tirsdag er der fortsat op til frisk vind i den østlige del af landet, så det kommer til at føles rigtig koldt."

Den kolde luft strømmer ned over landet fra nord og nordøst. Det giver mulighed for solskin midt på ugen til alle landsdele. Vinden lægger sig, og holder mest tørt, dog med mulighed for snebyger ved Vestkysten. Til gengæld falder temperaturen, og det kommer forsat til at føles bidende koldt. I dagtimerne når vi kun op mellem 5 og 10 graders frost, og i nattetimerne falder en yderligere fem grader.

Mildning sidst på ugen

Sidst på ugen nærmer et nyt lavtryk sig vestfra. Det giver skyer og nedbør, der begynder som sne. Vinden frisker op og temperaturen forventes at stige. I weekenden når vi nogle steder over frysepunktet og nedbøren slår over i slud eller regn.

Af Lone Seir Carstensen,
© DMI, 10. december 2012

Viden om vejr og klima

Se alle