Sær supertyfon rammer Filippinerne

En supertyfon med vindhastigheder op mod 250 kilometer i timen ramte tirsdag Filippinerne. Forholdene den opstod under, er ret usædvanlige.

Natten til tirsdag lokal tid, ramte Supertyfon Bopha den sydøstlige Filippinske ø Mindanao fra Stillehavs-siden. Ifølge Tropical Storm Risk var Bopha kort inden landgang en kategori 5 tyfon. Det betyder vindhastigheder på over 250 km/t.

De første meldinger tyder dog på, at kun få er omkommet i forbindelse med tyfonen. Ved flere tidligere lejligheder er dødstallene efter tyfoner på Filippinerne imidlertid steget betragteligt, når redningsarbejderne er nået frem til byer og landsbyer i det ramte område.

Bopha mistede hurtigt intensitet efter landgang og er tirsdag aften lokal tid en kategori 2-orkan. I de kommende dage bevæger den sig ud over først Suluhavet og sidenhen det Sydkinesiske Hav, hvor systemet ser ud til at ende med at gå i opløsning, før det når frem til det kinesiske fastland.

Sær tyfon

Mindanao er ikke ofte direkte i skudlinjen for intense tyfoner, fordi øen ligger forholdsvis tæt på ækvator.

Som tommelfingerregel er tropiske lavtryk sjældne i et bælte der strækker sig ca. 5° på hver side af ækvator. Her er coriolis-effekten kun lige kraftig nok til at holde rotationen i et lavtrykssystem som en tropisk orkan i gang, såfremt alle øvrige meteorologiske forhold er perfekte. Bopha var i døgnene efter den opstod så tæt på ækvator som blot 3°, hvilket er ret usædvanligt. Til gengæld var havtemperaturerne tæt på 30°C, hvilket betyder masser af brændstof til Bophas konvektive motor.

Den tropiske storm, som har været tættest på ækvator, var Vamei i 2001. Vamei nåede tropisk stormstyrke blot 1,5° (lige over 150 kilometer) nord for ækvator. Et studie viste efterfølgende, at kloden under de nuværende klimatologiske forhold kun kan forvente en cyklon som Vamei én gang hvert 400 år.

4. december, 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle