Slagsmålet mellem vinterkulden mod øst og de milde vinde fra vest bliver en vejrgyser for Danmark den kommende uge.

Kulden over det østlige Europa rører på sig, og der er risiko for, at kulden siver ned over os i den kommende uge. I weekenden forventes et højtryk at blive forstærket over Danmark. Det kan blive startskuddet til mere vinterligt vejr, MEN….

Usikre vejrudsigter

De milde lavtryk fra Atlanterhavet angriber ufortrødent vestfra, som det sig hør og bør i det vestenvindsbælte, vi bor i. Men i uge 3 får de kamp til stregen, når de banker på Danmarks hoveddør vestfra.

Nogle prognoser antyder, at højtrykket får held til at bide sig fast hen over Danmark og sætte en stopper for varmen. Andre prognoser holder døren mere åben for varmen vestfra. Prognoserne svinger, når vejret over Danmark skal beregnes, og det giver naturligvis også usikkerhed i vejrudsigterne. Det eneste, der er helt sikkert, er, at der skal udkæmpes et vejrslagsmål mellem kulden og den milde luft lige hen over Danmark først i uge 3.

Slagsmålet mellem varmen og kulden. Grafik Carsten Kersø.

De tre sandsynlige scenarier

Ifølge meteorologerne er der tre sandsynlige udfald. Derfor studeres prognosernes tendenser nøje de kommende dage.

En blå sejrherre (højtrykket vinder): Kulden fra øst trænger sig yderligere på, bider sig fast og holder varmen på afstand. Det giver klart og koldt vejr med nattefrost og mulig dagfrost. Eventuel nedbør falder som sne.

Å om vinteren

Kolde vinterdage

En rød sejrherre (lavtrykkene fra vest vinder): Mild luft sendes ind over landet. Det giver mest skyet vejr med perioder med nedbør, mest som regn, blæst og langt det meste af tiden positive temperaturer.

Gul blomst

Milde vinterdage. Foto fra januar 2008, Kurt Winkler.

Uafgjort: Fronterne bremses op lige hen over landet. Det giver skyet vejr med nedbør af og til, der i perioder bliver vinterlig. Temperaturen svinger omkring frysepunktet døgnet rundt. Koldest i den østlige del af landet og lunest i den vestlige del.

Vej i snevejr

Vejrslagsmålet fortsætter. Foto fra 2005, Claus Kern Hansen.

Først når alle prognoser vedholdent peger i samme retning, bliver vejrudsigternes usikkerhed mindre, og meteorologerne udpeget en sejrherre.

11. januar 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle