Koldeste februarnat i 27 år

Et snedækket Danmark og en stille og til dels klar nat fik temperaturen til at rasle ned til -23,1°C i Odense Lufthavn.

Vinteren er over Europa, og Danmark er bestemt ikke forbigået. Bastant kulde lå tungt over landet, da vi gik ind i weekenden. Sne dækkede landet. Enkelte steder var der søndag morgen kun under en centimeter sne, mens der på Bornholm, hvor der ligger mest, var op til 30 centimeter.

Sne over Danmark

Danmark dækket af sne søndag den 5. februar klokken 11:15. Foto NASA.

En rolig nat gav lave temperaturer

Vinden var natten til søndag svag fra skiftende retninger i den østlige del af landet, mens den i Jylland var svag til jævn fra sydøst. Når luften står næsten stille, som den gjorde natten til søndag, bliver varmetabet fra jordoverfladen meget stort med mindre himlen er dækket af skyer.

Om dagen modtager Jorden varme fra Solen, og om natten taber Jorden varme til omgivelserne. Hvis himlen er lukket til med et skydække, holder skyerne en del af Jordens varmetab nede i atmosfæren. På skyfri nætter fortsætter varmen ud i verdensrummet.

Natten til søndag var der skyer på himlen, og flere af dem dryssede lidt sne fra sig af og til. Men der var også store huller mellem skyerne, hvor varmen frit kunne smutte fra os. Og det gjorde den! Den laveste temperatur, der blev målt natten til søndag blev -23,1°C. Det blev målt i Odense Lufthavn i de tidlige morgentimer. I gennemsnit var minimumstemperaturen -14,9°C, og den højeste minimumstemperatur blev målt ved Kegnæs Fyr på Als til -7,9°C.

24-timers minimumstemperaturer målt mellem d. 4 februar kl. 7 og d. 5. februar kl. 7

Minimumstemperaturer målt mellem den 4. februar klokken 7 og den 5. februar klokken 7. Grafik John Cappelen.

Sidst det var koldere i en februar, var i 1985 med -23,9°C. Sidst der var koldere i Danmark, var i marts 1987 med -25,6°C. Både 1985 og 1987 var det i øvrigt isvinter. Den laveste temperatur i sidste vintersæson blev målt om morgnen den 22. december 2010 i Holbæk og var nede på -23,0°C.

Middeltemperaturen fra lørdag den 4. til søndag den 5. februar 2012 var -10,9°C.

Det bliver langsomt mindre koldt

Højtrykket nordøst for Danmark sender fortsat kold luft ned over os, men ifølge prognoserne skal et lavtryk presse sig på fra øst på torsdag. Det giver sne og snebyger, og efterfølgende mulighed for at et højtryk over Skandinavien rykker sydover, hvilket betyder, at vi sidst på ugen får luft ind over os fra nordvest.

Nordvestenvind giver luftmasser fra Nordsøen i Danmark. Selv om Nordsøen også er vinterkold, er den langt mindre kold end det kolde kontinent syd og øst for os. Hvis vinden vender sidst på ugen, er der chance for at temperaturen i dagtimerne igen kan komme op i nærheden af frysepunktet.

6. februar 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle