International hæder til afdød DMI-direktør

DMI's tidligere direktør Aksel Wiin-Nielsen modtager fredag IMO-prisen, der er den mest prestigefyldte pris inden for meteorologi. Aksel Wiin-Nielsen gik bort i april 2010, så prisen tildeles posthumt, og hans datter Charlotte Havsteen Lang modtager den på hans vegne i Genève.

IMO-prisen uddeles hvert år af FN's meteorologiske verdensorganisation, WMO, og regnes for meteorologiens Nobelpris.

Repræsenteret af sin datter, Charlotte Havsteen Lang, modtager DMI's tidligere direktør Aksel Wiin-Nielsen fredag prisen posthumt i Genéve. Prisen gives for 'enestående arbejde inden for meteorologi' og udgøres af en 14 karat guldmedalje og en sum på 60.000 kroner.

Prisen er først og fremmest en anerkendelse af Wiin-Nielsens livslange, imponerende karriere. Foruden sine mange akademiske præstationer udmærkede han sig som en samlende kraft i det internationale meteorologiske samfund.

Wiin-Nielsen var i 1974 med til at grundlægge European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) og blev centerets første direktør. ECMWF er det europæiske regnecenter for meteorologi, hvor de nationale meteorologiske institutioner samarbejder om vejrudsigterne ud over de første par dage. ECMWF leverer i dag store mængder kritiske data og står blandt andet bag produktet Verdensvejr på dmi.dk.

Inden perioden hos ECMWF arbejdede Aksel Wiin-Nielsen en årrække med meteorologi; dels på Meteorologisk Institut her i Danmark dels ved det Internationale Meteorologiske Institut i Stockholm. Senere var han både ansat som forsker og professor ved flere anerkendte universiteter i USA.

I 1980 blev Aksel Wiin-Nielsen udnævnt til generalsekretær for WMO, hvor han arbejdede i fire år.

I begyndelsen af 1984 vendte Wiin-Nielsen tilbage til Danmark. Denne gang for at tiltræde som direktør for det som dengang stadig blot var kendt som Meteorologisk Institut (MI). I direktørtiden på MI fortsatte han sit arbejde som repræsentant i ECMWF's bestyrelse, og i 1986 blev han formand for selvsamme.

Aksel Wiin-Nielsen

Aksel Wiin-Nielsen ved udnævnelsen som generalsekretær på WMO i 1980. Foto WMO.

I 1987 skiftede Aksel Wiin-Nielsen direktørtitlen ud med professortitlen i fysik ved Københavns Universitet. Her blev han til sin pensionering i 1995.

Det er anden gang på otte år, at IMO-prisen går til en dansker. I 2004 gik den til DMI's Bennert Machenhauer.

DMI's direktør Lars P. Prahm overværer ceremonien i Geneve. Journalister kan kontakte ham via kommunikationsgruppen: kommunikation@dmi.dk.

WMO er FN's meteorologiske verdensorganisation. WMO fastsætter normer og retningslinjer for det internationale samarbejde, som blandt andet omfatter de globale meteorologiske observations- og kommunikationssystemer. Organisationens hovedsæde ligger i Geneve, Schweiz.

28. juni 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram