Hvordan skal vinteren dog ende?

Mandag har vinteren hidtil haft et gennemsnit på omkring 4,1°C. Det er rimeligt mildt, selv om der er et stykke op til rekordmildt. Den mildeste vinter DMI har målt, siden registreringerne begyndte i 1874/75, kom nemlig i 2006/07 med et samlet snit på 4,7°C.

Skal den nuværende vinter derop og tangere, så er kravet til de sidste fem uger en temperatur omkring 5,5°C. Det er ikke klimatologisk umuligt, men med udsigt til udbredt frost i prognoserne i den kommende uge, så virker det uopnåeligt.

Realistiske scenarier

Mere sandsynligt er det, at vi rammer et snit i den resterende del af vinteren på 0°C. Det svarer nogenlunde til klimanormalen fra nu og frem til og med den 29. februar (2012 er skudår). I givet fald vil vinteren samlet set ende med et gennemsnit omkring 2,4°C og på omkring en 20. plads over milde vintre i Danmark.

Op til den 1. december var der stor bevågenhed om DMI's sæsonprognose, som har været mindre heldig med at forudsige netop temperaturen i vintermånederne de to seneste år. Denne gang lød prognosen på et samlet snit fra december til februar på 1,8°C. For at ramme det, så skal den resterende vinter ende med et snit på minus 1,4°C. Det svarer til, at det vejr, meteorologerne forventer i landsudsigten frem til lørdag, fortsætter ufortrødent de kommende fem uger.

Danmark i dybfryseren

Og apropos klimanormaler: Skal vi ned og samlet set ramme normalen for vintermånederne på 0,5°C, så skal vi skrue yderligere op for frosten. Snittet for Danmark fra nu og februar ud skal i så fald være minus 4,5°C. Det er over ½°C koldere end december 2010, der fortsat står for mange som noget af det koldeste, de lige kan huske.

Og nu vi er ved vinteren 2010-11, der endte på minus 1,3°C i snit, så kan vi lige så godt regne ud, hvad det snit kræver. Svaret er isnende minus 8,8°C for perioden fra nu og fem uger frem. Og hvad med den endnu koldere vinter 2009-2010? Jo; for at ramme dens minus 1,5°C, så kræver det et gennemsnit på minus 9,3°C fra nu til vinteren slutter. Er det overhovedet muligt? Næppe - den koldeste måned vi har oplevet i Danmark var februar 1947 med minus 7,1°C og den bliver 7-9-13 ikke overgået i år.

Vi er altså med andre ord ude på temperaturernes overdrev. Her kan vi passende lukke leddet med minus 14,1°C. Hvorfor det? Fordi det er hvad resten af vinteren skal ende på i gennemsnit, før vi tangerer Danmarks hidtil koldeste vintre fra 1939-40 og 1962-63 på minus 3,5°C.

Meteorologisk interessant, men ellers tak.

23. januar 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle