Hvordan skal vinteren dog ende?

Mandag har vinteren hidtil haft et gennemsnit på omkring 4,1°C. Det er rimeligt mildt, selv om der er et stykke op til rekordmildt. Den mildeste vinter DMI har målt, siden registreringerne begyndte i 1874/75, kom nemlig i 2006/07 med et samlet snit på 4,7°C.

Skal den nuværende vinter derop og tangere, så er kravet til de sidste fem uger en temperatur omkring 5,5°C. Det er ikke klimatologisk umuligt, men med udsigt til udbredt frost i prognoserne i den kommende uge, så virker det uopnåeligt.

Realistiske scenarier

Mere sandsynligt er det, at vi rammer et snit i den resterende del af vinteren på 0°C. Det svarer nogenlunde til klimanormalen fra nu og frem til og med den 29. februar (2012 er skudår). I givet fald vil vinteren samlet set ende med et gennemsnit omkring 2,4°C og på omkring en 20. plads over milde vintre i Danmark.

kold- og varmefront over Danmark

Den kommende uge byder på vejrkrig over Danmark, når kold luft fra øst forsøger at blokere mild luft fra vest. Grafik Carsten Kersø.

Op til den 1. december var der stor bevågenhed om DMI's sæsonprognose, som har været mindre heldig med at forudsige netop temperaturen i vintermånederne de to seneste år. Denne gang lød prognosen på et samlet snit fra december til februar på 1,8°C. For at ramme det, så skal den resterende vinter ende med et snit på minus 1,4°C. Det svarer til, at det vejr, meteorologerne forventer i landsudsigten frem til lørdag, fortsætter ufortrødent de kommende fem uger.

Danmark i dybfryseren

Og apropos klimanormaler: Skal vi ned og samlet set ramme normalen for vintermånederne på 0,5°C, så skal vi skrue yderligere op for frosten. Snittet for Danmark fra nu og februar ud skal i så fald være minus 4,5°C. Det er over ½°C koldere end december 2010, der fortsat står for mange som noget af det koldeste, de lige kan huske.

Snedækket mark

Iskoldt var det og iskoldt så det ud i perioder af vinteren 2010-2011. Foto Jesper Grønne.

Og nu vi er ved vinteren 2010-11, der endte på minus 1,3°C i snit, så kan vi lige så godt regne ud, hvad det snit kræver. Svaret er isnende minus 8,8°C for perioden fra nu og fem uger frem. Og hvad med den endnu koldere vinter 2009-2010? Jo; for at ramme dens minus 1,5°C, så kræver det et gennemsnit på minus 9,3°C fra nu til vinteren slutter. Er det overhovedet muligt? Næppe - den koldeste måned vi har oplevet i Danmark var februar 1947 med minus 7,1°C og den bliver 7-9-13 ikke overgået i år.

Vi er altså med andre ord ude på temperaturernes overdrev. Her kan vi passende lukke leddet med minus 14,1°C. Hvorfor det? Fordi det er hvad resten af vinteren skal ende på i gennemsnit, før vi tangerer Danmarks hidtil koldeste vintre fra 1939-40 og 1962-63 på minus 3,5°C.

Meteorologisk interessant, men ellers tak.

23. januar 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle