Hurricane Sandy tromler Caribien - sigter på Washington og New York

Fredag er hurricane Sandy færdig med at ondulere De Caribiske Øer. Næste stop kan være Washington og New York på det nordamerikanske fastland.

En tropisk orkan er på vej nordover fra det Caribiske øhav. Onsdag passerede orkanen med navnet Hurricane Sandy direkte hen over Jamaica, torsdag morgen Cuba og torsdag aften Bahamas, hvor den fredag fortsat befinder sig.

Ifølge internationale medier er mindst 14 omkommet under Hurricane Sandys rasen.

Tre mennesker druknede således på Jamaica, da de forsøgte at krydse en flod, der var svulmet voldsomt i regnen. Det var første gang i 24 år, at centrum af en hurricane direkte gik i land på Jamaica.

På det ellers normalt så orkan-forberedte Cuba mistede mindst 11 livet; blandt andet i huse som styrtede sammen på grund af regn og vind. Under passagen af østaten var Sandy kategori 2 med vindhastigheder omkring 165 km/t eller 45 m/sek.

Fredag morgen er Sandy fortsat en tropisk orkan i kategori 1 med vindhastigheder omkring 130 km/t eller 36 m/sek. Det svarer nogenlunde til den danske decemberorkan fra 1999.

Gentagelse af 1991?

Holder Sandy den kurs, meteorologerne anser for mest sandsynlig, står kyststrækningen mellem Washington DC og New York for tur i starten af næste uge.

Situationen minder en del om 'den perfekte storm' fra 1991 også kaldet Halloween Nor'easter. Dengang omkom 13 i det nordsøtlige USA og skaderne blev gjort op til 200 millioner $. I 1991 opstod orkanen dog i Atlanten og ikke i det Caribiske Hav.

Følg selv Sandy på turen op gennem den vestlige del af Nordatlanten hos tropical storm risk.

26. oktober 2012.

Orkanens bane

Hurricane Sandys bane de seneste dage (fed streg) og prognosen for de kommende dage (tynd streg) inklusiv farve-angivelse af kategori. Grafik Tropical Storm Risk.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram