Hurricane Sandy sigter på Philadelphia, Washington og New York

Søndag er Hurricane Sandy fortsat på vej mod det amerikanske fastland, efter den midt på ugen kostede mindst 69 livet i Caribien.

En tropisk orkan med navnet Sandy er på vej nordøstover langs den amerikaske østkyst. Tropiske orkaner i Atlanten kaldes hurricanes.

Søndag morgen er Hurricane Sandy en kategori 1-orkan med vindhastigheder omkring 120 km/t eller 33 m/sek. Kursen er nordøstlig, men meteorologerne frygter, at Sandy inden for det kommende døgn svinger over på en nordvestlig kurs og dermed rammer USA.

Gentagelse af 1991?

Orkanens mest sandsynlige bane bringer den i land i New Jersey på kyststrækningen mellem New York og Washington og dermed direkte hen over først Atlantic City med 40.000 indbyggere og derefter storbyen Philadelphia, der huser op mod 6 millioner. Ved landgangen natten til tirsdag forventer meteorologerne, at Sandy fortsat er kategori 1 med vindhastigheder omkring 36 m/sek eller 130 km/t. Det svarer nogenlunde til den danske decemberorkan fra 1999.

Vinden fra Sandy bliver imidlertid næppe det, som giver de største problemer. Ifølge amerikanske orkaneksperter fra National Hurricane Center, NHC, i Miami, vil Sandy forårsage 'en betragtelig stormflodsbølge' og levere op til 300 millimeter regn i de hårdest ramte områder over de kommende tre dage.

NHC advarer om, at orkanens bane er højest usikker og om, at den under alle omstændigheder vil påvirke et stort område på grund af sin anseelige størrelse. Den amerikanske befolkning skal derfor være beredt på voldsomme og potentielt livsfarlige vejrforhold i et bredt bælte fra South Carolina og op til den canadiske grænse.

Situationen minder en del om 'den perfekte storm' fra 1991 også kaldet Halloween Nor'easter. Dengang omkom 13 i det nordøstlige USA og skaderne blev gjort op til 200 millioner $. I 1991 opstod orkanen dog i Atlanten og ikke, som i Sandys tilfælde, i det Caribiske Hav.

Skadet hus

Skader på et cubansk hus ved Guantánamo Bay efter passagen af Hurricane Sandy. Foto defense video and imagery distribution system.

Hurricane Sandys mest sandsynlige bane over de kommende dage

Hurricane Sandys mest sandsynlige bane over de kommende dage. Banen er dog behæftet med store usikkerheder. Grafik Tropical Storm Risk.

Dødelig tur gennem Caribien

Onsdag passerede Hurricane Sandy direkte hen over Jamaica, torsdag morgen Cuba og torsdag aften Bahamas.

Ifølge internationale medier er mindst 69 omkommet under Hurricane Sandys rasen i Caribien. Alene i Haiti, der ikke engang blev ramt direkte af Sandy, mistede 51 livet og 200.000 blev efterladt hjemløse som følge af fire dages uafbrudt regn.

Følg Sandy på turen op gennem den vestlige del af Nordatlanten hos Tropical Storm Risk. 

28. oktober 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle