Højt UV-indeks i Danmark, højere i Sydeuropa

Forårssolen i Danmark virker skarp på os. UV-strålingen er dog endnu stærkere i Sydeuropa. Også i foråret, selv om du måske har hørt det modsatte.

Den danske forårssol virker ekstra skarp på os, fordi vores hud fortsat er vinterbleg. Derfor er det god latin, at tage sig ekstra i agt, når Solen skinner fra en skyfri himmel og temperaturen i øvrigt er til udendørs gøremål.

Solens UV-stråling er dog endnu stærkere, hvor mange danskere henlægger ferien; nemlig i Sydeuropa.

Drøn på sydpå

"At UV-indekset er højere sydpå, gælder også her i foråret - selv om man måske har hørt det modsatte refereret i medierne de seneste uger", siger en af DMI's UV- og ozoneksperter Helge Jønch-Sørensen.

"Det højere UV-indeks mod syd skyldes først og fremmest en 10 til 20 grader større solhøjde. Oftest er ozonlaget tillige tyndere. Derfor er UV-strålingen generelt altid stærkere i Sydeuropa end i Skandinavien".

Helge Jønch-Sørensen påpeger, at det ikke blot gælder UV-indekset f.eks. ved middagstid men også den daglige UV-dosis; altså den dosis man samlet set opnår ved at være eksponeret gennem en hel dag.

Det er UV-stråling, som bruner os, men den forårsager også hudkræft og forskellige øjensygdomme. Og risikoen for hudskader stiger eksplosivt ved en overdosis sol, der skolder os. Ifølge tal fra cancer.dk er danskernes risiko for at få hudkræft inden de fylder 75 omtrent tredoblet siden starten af 1970'erne.

19. maj 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle