Himmelgåder - DMI på rumrejse

På Fyns Kunstmuseum kan du lige nu opleve nogle af DMI's nordlysmalerier udført af kunstneren Harald Moltke i 1899 og 1900.

På kunstudstillingen 'Himmelgåder - dansk kunst og astronomi 1780-2010, vises nogle af de imponerende malerier, som kunstneren Harald Moltke malede for at dokumentere, hvordan nordlys ser ud.

Da DMI blev oprettet i 1872 og startede et net af klimastationer, blev forekomsten af nordlys også observeret. Man mente, det var et vejrfænomen. Der var på den tid meget lidt indsigt i årsagen til nordlys, og der blev forsket i emnet og fremsat flere forskellige teorier.

I 1899 sendte DMI en ekspedition til Island for at måle nordlysene og bestemme deres højde i atmosfæren. Dengang var det ikke muligt at fotografere dem i farver, så med på ekspeditionen var kunstmaleren Harald Moltke, som om natten foretog skitser af nordlysene og om dagen omsatte skitserne til oliemalerier. Moltke var også med på en ekspedition til Finland året efter. Samlingen af nordlysmalerier hænger til daglig på DMI.

"Udstillingen 'Himmelgåder' belyser danske billedkunstneres interesse for astronomien og himmellegemer igennem tiden. Det er morsomt at se malerierne i en kunsthistorisk sammenhæng", udtaler lederen af Danmarks Klimacenter Anne Mette K. Jørgensen.

Udstillingen startede på Fuglsang Kunstmuseum i 2011 og er fortsat på Fyns Kunstmuseum, hvor den vises frem til 5. august 2012.

I dag ved vi, at der særligt er chance for at se nordlys efter magnetiske forstyrrelser forårsaget af vulkanagtige udbrud på Solen. Er vejrforholdene på Jorden samtidigt i orden, med ingen eller få skyer, kan nordlys opleves i Danmark.

Nordlys er fortsat et fascinerende naturfænomen, og på dmi.dk er der som regel en notits, når der er gode chancer for at se nordlys i Danmark.

For nylig udkom en bog netop om Harald Moltke, ekspeditionerne og de malerier som blev resultatet.

14. juli 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle