Historisk minimum
I slutningen af juni blev vejret i Arktis præget af flere lavtrykssystemer der spredte isen og bragte køligere vejr med sig. Det forårsagede en kort opbremsning i den kraftige afsmeltning. Is-udbredelsen var dog allerede på det tidspunkt på et historisk minimum for årstiden.
I starten af august var der store åbentvands-områder inde i selve Polhavet. Kun i Grønlandshavet var is-udbredelsen nær gennemsnittet for perioden 1979-2000. Et stort område i Beauforthavet havde åben is, hvor havoverfladen kun var dækket cirka 50% af is med vand ind imellem. Samtidigt, den 4. august, trak et lavtryk under udvikling fra Sibirien ud over det centrale Arktis, hvor det kulminerede omkring den 6. august. I første omgang trak det varm luft med sig og de kraftige vinde spredte og knuste isen. Fra den 6. til den 8. august svandt det isdækkede areal i Arktis med omkring 200.000 kvadratkilometer om dagen.
Den åbne is der dækkede Beauforthavet er nu næsten forsvundet. Der ligger et lavtryk over Beauforthavet og endnu et lavtryk bevæger sig fra vest mod øst mellem Grønland og Nordpolen.", forklarer Rasmus Tonboe.
"Lavtrykket mellem Grønland og Nordpolen giver kraftige vinde og lidt sne til vores midlertidige hjem på den svenske isbryder Oden, der for tiden kortlægger havbunden omkring Nordpolen. Vi har tre mand om bord for at deltage i kortlægningen".
Ny rekord uundgåelig
Den gamle og tykke is ligger langt inde mod Grønland i år. Isen på Odens position, cirka 100 kilometer fra Nordpolen, er omkring 1 meter tyk vinter-is hvilket er meget tyndere is end den gamle flerårsis der før i tiden dækkede området.
Temperaturen ved overfladen ligger altid omkring frysepunktet i smelteperioden, men i omkring 1000 meters højde er temperaturen 1 til 3°C højere end normalt. Også i havområderne der omgiver Polhavet er overfladetemperaturen højere end normalt - især i Baffinbugten, Danmarksstrædet, Karahavet og naturligvis i de havområder der aldrig har været isfrie tidligere, men som nu ligger blottet for Solens stråler.
"En ny bundrekord for havisen i Arktis ser ud til at være uundgåelig", slutter Rasmus Tonboe.
21. august 2012