En bidende kold morgen

Den laveste minimumstemperatur blev målt i Vester Vedsted natten til torsdag den 2. februar 2012.

Temperaturerne faldt i nat og spændet mellem den laveste minimumstemperatur og den højeste minimumstemperatur var på over 8°C.

Fire stationer målte lavere end minus 11°C.

Koldest blev det i Vester Vedsted i Sønderjylland ved vestkysten. Her blev målt -11,9°C. Næstkoldest blev det i Karup, der bundede med -11,3°C. I Esbjerg kom temperaturen ned på -11,2°C, og et enkelt sted på Sjælland var også under 11 graders frost, nemlig Roskilde lufthavn, der nåede ned på -11,1°C.

Minimumstemperaturer natten til den 2. februar 2012

Minimumstemperaturer natten til den 2. februar 2012. Grafik John Cappelen

Den højeste minimumstemperatur blev målt i Skagen og den lød på -3,7°C.

Koldest efter solopgang

Døgnets laveste temperatur ligger ikke sidst på natten men ofte kort efter daggry. Hvorfor nu det?

Jorden mister energi i form af udstråling og vinder energi i form af indstråling. Så længe udstrålingen er størst, så falder temperaturen, mens den stiger i perioder, hvor indstrålingen er størst.

Temperaturen falder altså igennem natten, hvor udstrålingen er enerådende. Når solen kommer på himlen, begynder jorden igen at modtage energi, men temperaturen falder fortsat indtil indstrålingen er så kraftig, at den overgår udstrålingen. Det sker normalt en halv til en hel time efter daggry.

Der er selvfølgelig mange undtagelser, hvor en front, skyer eller et skift i vindretning eller -styrke laver kuk i systemet, men under ideelle forhold er forløbet nogenlunde som beskrevet ovenfor.

Solindstråling, udstråling og temperatur over et døgn med vindstille og skyfri forhold

Styrken af hhv. ind- og udstråling over et døgn ved vindstille og skyfrie forhold. Temperaturen stiger kun i perioder, hvor indstrålingen overstiger udstrålingen. Dermed ligger døgnets minimumtemperatur et stykke efter solopgang og døgnets maksimumtemperatur et stykke ud på eftermiddagen. Grafik Carsten Kersø.

Temperaturen faldt frem til klokken 08:10

Temperaturen fortsatte med at falde godt en time efter at det meteorologiske døgn sluttede klokken 07:00. Morgenens to laveste temperatur blev målt i Karup og blev -12,4°C og i Holbæk på samme tid -12,2°C. Disse temperaturer kommer til at indgå i det meteorologiske døgn fra den 2. til 3. februar 2012.

Den laveste temperatur målt i februar i Danmark siden 1874 er -29,0°C i Brande i 1942.

Solsort spiser brød i kulden

'Den kolde morgenbuffet' på en vintermorgen. Foto Hans Chr.Kalberg Olrik Thoft.

Endnu koldere i weekenden

Den kolde luftmasse der trænger ned over landet får nattemperaturen til at falde endnu længere ned de kommende nætter. Natten til fredag forventer meteorologerne ned mellem 5 og 10 graders frost, lokalt ned til -12°C. Lørdag og søndag bliver det et nyk koldere med forventede nattemperaturer ned mellem 8 og 15 graders frost.

Beredskabsstyrelsen: Vær klar til kulden
Kulden, der i weekenden rammer Danmark med fuld kraft, kan blandt andet betyde sprængte vandrør og biler, der ikke vil starte. Hold øje med vejrudsigten og følg myndighedernes anvisninger.Det er fornuftigt at tage visse forholdsregler, når vinteren kommer på besøg, skriver Beredskabsstyrelsen på brs.dk.
* Hold dig orienteret om situationen og lyt til myndighedernes anvisninger
* Tag afsted i god tid og medbring varmt tøj
* Vandrørene kan sprænge. Tøm dem om muligt eller hold varme på huset.
* Husk at have en opladet mobiltelefon med dig, hvis du skal ud.
På Beredskabsstyrelsens seks centre er man klar til vintervejret, hvis det kommunale redningsberedskab eller andre myndigheder skulle få brug for assistance.
Materiel til snerydning er blevet klargjort, og befalingsmænd, værnepligtige og frivillige er klar til at blive sat ind.

2. februar 2012.  

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle