'Decemberorkan' hærger i Japan - opdat.

Hvor alvorlig stormen over Japan end er, så er den ikke en tyfon.

Tirsdag plagede en voldsom forårsstorm Japan. Der blev målt vind af orkanstyrke på 140 km/t eller op mod 40 m/s. Det svarer stort set til den kraftigste middelvind, vi har målt i Danmark i forbindelse med en hjemlig orkan.

Internationale medier skriver onsdag, at fire er omkommet og flere hundrede såret. Alene i Tokyo-området er næste 600 flyafgange aflyst og togdriften indstillet på flere linjer.

Onsdag har stormen sluppet sit tag i det sydlige Japan, men vil fortsat genere i de nordlige dele af landet frem til torsdag.

Ikke en tyfon

Japan rammes næsten hver år af voldsomme stormsystemer i perioden fra juni til november; den såkaldte tyfonsæson.

Hvor alvorlig stormen over Japan i april 2012 end var, så var der dog ikke tale om en tyfon.

Stormsystemet svarer nærmere til vores decemberorkan fra 1999, både hvad angår omfang og vindhastigheder. Stormen er altså et såkaldt 'ekstratropisk lavtryk'. Ekstratropisk fortæller, at det er et lavtryk udenfor troperne.

To typer lavtryk

Ekstratropiske lavtryk får deres energi fra forskelle i temperatur og fugtighed mellem to luftmasser. Derfor danner de typisk fronter, som vi også kender det fra vores egen del af verden. Fronterne er tydelige på satellitfotoet ovenfor.

Tyfoner er derimod tropiske orkaner. De fungerer lidt som ekstremt store tordenbyger - og faktisk dannes tropiske orkaner ofte ud fra en gruppe af tropiske tordenbyger, der organiserer sig i en klynge, hvis de øvrige atmosfæriske forhold tillader det.

Tropiske orkaner lever af det varme hav og kræver vandtemperaturer på 26-27°C. Så varmt er havet omkring Japan ikke i øjeblikket. Tropiske orkaner har forskellige navne rundt om på kloden. De hedder altså tyfoner i det vestlige Stillehav, mens de eksempelvis hedder hurricanes i det østlige Stillehav og i det atlantiske bassin inklusiv Caraibien og den Mexicanske Golf. Vi kender udtrykket fra 'Hurricane Katrina'.

Vigtig forskel

Umiddelbart virker det ligegyldigt, om stormen over Japan er det ene eller det andet, men det gør en stor forskel.

Ekstratropiske lavtryk har evnen til at bibeholde deres intensitet over land, fordi de som sagt lever af forskellen mellem de to indblandede luftmasser. Dermed kan de forårsage skader langt fra kysten. De har normalt også en langt større udbredelse i areal - som vi også ser over Japan nu, hvor ø-riget stort set er dækket af stormen. Et ekstratropisk lavtryk kan derfor påvirke et givet område med kraftig vind og regn i lang tid; op til flere døgn.

Tyfoner derimod aftager markant i styrke, når de rammer land, fordi de bliver koblet fra deres energikilde i det varme vand. Derfor skader vinden fra tyfoner normalt kun for alvor i kystregionerne. I den velstillede del af verden er kystregionerne til gengæld normalt godt forberedt, hvis der jævnligt er risiko for tropiske orkaner. En tyfon er dog i stand til at generere en langt, langt kraftigere vind over åbent hav end et ekstratropisk lavtryk, der stort set aldrig bliver voldsommere end den 'decemberorkan', vi ser over Japan nu.

3. april 2012, opdateret den 4. med satellitfoto og stormhistorik

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle