Byger af popcorn

På Københavns Kulturnat 12. oktober 2012 jagtede flere end 2.300 voksne og børn den grønne fremtid i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. DMI's fem stande var konstant besøgt af nysgerrige borgere fra åbningen klokken 18 til lukningen seks timer efter.

Traditionen tro deltog DMI ved årets kulturnat i København. Igen i år var der flere forskellige aktiviteter, som gæsterne kunne prøve. Ved alle aktiviteterne stod der medarbejdere fra instituttet klar til at hjælpe og svare på spørgsmål.

Gæt hvor bygen kommer

At forudsige præcis hvor byger afleverer deres nedbør, er som at forudsige, hvilke af majskornene i en varm gryde med olie, der først popper til popcorn. Det var idéen bag den mest populære af DMI's stande på Kulturnat 2012. Gættede man rigtigt, fik man point til en præmie. Svarede man forkert, fik man en trøstepræmie i form af et bæger frisklavet popcorn.

Det blev en travl aften for de popconsansvarlige DMI-medarbejdere. De nåede at uddele popcorn til de cirka 500 gæster, der uheldigvis satte deres lid til et forkert majskorn.

"Mange besøgende kendte til produktet Byvejr på DMI's hjemmeside," siger Jacob Brock fra instituttets udviklingsafdelingen, som passede gryden med popcorn.
"Nogle ønsker blot at vide, hvornår bygerne falder, mens andre interesseret fulgte min forklaring af mekanismerne bag dannelsen af bygerne."

Sådan ser klimaeffekten ud

Bingo! Seks billedbrikker rigtigt placeret på en plade var målet. De besøgende skulle knytte hvert billede til en klimaeffekt. Danmarks Klimacenter, DKC, på DMI stod for spillet, som var særdeles populært og udfordrende for både børn og voksne.

"Ikke alle billeder var lige nemme at placere," siger Carsten Ankjær Ludwigsen fra DKC, hæs efter seks timer på standen.
"En ti-årig, yderst skarp knægt, mente for eksempel, at et billede med menneskemylder på stranden hørte under kategorien 'højere vandstand' (i stedet for 'varmere vejr'). Han forklarede det med, at stranden må være blevet meget mindre, siden folk lå så tæt på hinanden".

Solenergi over Danmark

En planche med oplysninger om fordelingen af solenergi over Danmark fangede Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaards interesse på hans vej fra stand til stand. Især de nyeste resultater fra DMI's klimatologer var af interesse.

Kristian Pagh Nielsen, der arbejder på Center for Meteorologiske Modelsystemer på DMI, fortalte ham og mange andre, hvor DMI måler solenergien, samt om vejrmodellernes beregning af den potentielt tilgængelige solenergi.

Bliv energikonsulent for en stund

Energiproduktion og energiforbrug i Danmark skal balancere. Lodder i forskellige farver, der hver især symboliserede energiproduktion og energiforbrug, blev lagt på en vægt. Målet var, at lodderne tilsammen fik vægten til at indstille sig på ligevægt.

Mange børn og voksne tog imod tilbuddet om selv at prøve at være energikonsulenter og finde den hårfine balance på vægten. Det kræver koncentration at få energiregnskabet til at gå op.

"Børnene var de bedste til at forstå det med balance," siger Lene Kromann Voulund fra DMI.
"Det vigtige er, at vi undgår at producere unødvendig energi, samt at vi skal udnytte energiressourcerne bedst muligt, når de er der, for eksempel når det blæser."

Lys er ikke bare lys

Gammeldags glødepærer, en pære med et kompakt lysstofrør og en LED-pære lyser helt forskelligt. Det kunne aftens gæster opleve ved at kigge ind i en kasse med de tre pæretyper lysende på skift.

"Eksperimentet viser, at når vi ser på lyskvaliteten af forskellige pære-typer, er farvevariationen i dem helt afgørende," siger Georg Bergeton Larsen fra DMI's vejrtjeneste.
"Det samme gælder for farvevariationen i sollyset både i virkelighedens verden og i vores vejrmodeller: En korrekt vejrudsigt for planters energiproduktion ved hjælp af klorofyl kræver, at farverne repræsenteres korrekt i vores beregninger. Det samme gælder for produktionen af solenergi og for mængden af skadelig UV-stråling."

Endnu en Kulturnat i København med deltagelse fra DMI er slut, og det var som altid en rigtig god oplevelse. Vi takker alle de mange nysgerrige, der mødte op i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, for besøget, og håber, at alle fik noget ud af det.

17. oktober 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle