Biologisk nytårshilsen: Roser i blomst

Biolog Michael Stoltze har brugt juleferien til fotografere roser i blomst til en lille nytårshilsen til blandt andre DMI’s læsere. Selv godt nytår, Michael!

De mange rosensorter i vores haver er fremavlet til at blomstre rigt og længe med store, farvestrålende blomster. Ligesom hunderoser, æbleroser og andre af deres fine, vilde slægtninge i den danske natur, blomstrer de rigt i forsommeren.

Gul Rose

Rose, juledag 2011. Foto Michael Stoltze.

Men i lune efterår uden hård frost fortsætter haveroserne med at blomstre, og i milde vintre bliver de ved langt ind i vinteren. Ja – det kan sågar ske, at enkelte af årets sidste rosenknopper vælger at stå vinteren igennem og springe ud i marts, hvor blomsten møder forårets friske, nye rosenskud.

Rød rose

Rose, juledag 2011. Foto Michael Stoltze.

I 2011 var efteråret lunt, og den første vintermåned mild. Hidtil har der kun været let nattefrost nogle få gange, og mange steder ved kysterne har der slet ikke været frost. Derfor blomstrer masser af vilde pantearter i utide, og i haverne forsøger roserne sig så godt, de kan. De er lidt medtagne af blæst, fugt og svigtende lys – men alligevel!

Se bare her, hvad haverne i Nyker på Bornholm bød på af rosenflor 1. juledag, 2011! Det er et noget andet syn end i 2010, hvor Bornholm druknede i sne under en tre dage lang snestorm.

Pink rose

Rose, juledag 2011. Foto Michael Stoltze.

Med denne buket af 'juleroser' ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår.

1. januar 2012Re.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle