154 slags is i nyt dansk leksikon

Et nyt online havis-leksikon beskriver de forskellige typer havis, der findes, og hvordan de opfører sig. 154 forskellige is-termer indgår i leksikonet - lige fra de velkendte drivis og isskosser til de mindre kendte fingeroverlappende is og kvadderis.

Hver is-type har et dansk navn og beskrives med en kort og letforståelig tekst. Leksikonet kan derfor bruges af alle lige fra folkeskoleklasser til forskere.

Hver beskrivelse ledsages af et eller flere fotos, hvor hovedparten er fra Grønland. Også billeder fra steder, hvor DMI's Center for Ocean og Is arbejder, er med i leksikonet, for eksempel Svalbard, Kasakhstan og Finland. Bortset fra enkelte satellitbilleder er alle fotos taget af medarbejdere i centeret.

DMI's nye havis-leksikon er skabt som en mere brugervenlig version af den officielle is-nomenklatur udarbejdet af World Meteorological Organization, WMO. Den danske oversættelse af WMO’s is-nomenklatur var ikke blevet opdateret i takt med den engelske siden 1998. Med det nye leksikon er der nu taget højde for de seneste opdateringer fra WMO.

Det ny havis-leksikon ligger på dmi.dk og kan desuden download-es i pdf-format. Du finder link til begge versioner i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

"Vi har planer om en interaktiv version af leksikonet, der ikke kræver adgang til internettet," siger Lars Elmkær Hansen, som har lavet havis-leksikonet bistået af et par medarbejdere.
"På den måde kan blandt andet skibe eller folk i felten uden internetforbindelse benytte leksikonet, når blot de har en pc med den interaktive udgave med sig."

8. april 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle