Stormlavtryk blæste Danmark omkuld

Mandag aften og natten til tirsdag den 8. februar passerede et lavtryk på vej mod øst nord om Danmark, og det bragte kraftig vind med stedvise vindstød af orkanstyrke over landet.

Lavtrykket fejede ind over landet fra vest og begyndte at lave ravage allerede mandag aften ved Vestkysten. Og netop Vestkysten og de yderste sjællandsstationer, Gniben og Røsnæs, opfyldte kriterierne for fuld storm, mere end 24 m/s i middelvind. Resten af landet måtte tage til takke med de endog meget kraftige vindstød, som nåede både stormstyrke og orkanstyrke mange steder.

"Når vi klassificerer stormen, kalder vi den en regional w1, altså en forholdsvis lille storm - som dog var tæt på at have national udbredelse," siger seniorklimatolog John Cappelen. "Grunden til, at denne storm blev opfattet som slem, var, at den blandt andet var meget stødende. "

En storm klassificeres på baggrund af middelvinden over ti minutter. I Jylland målte DMI de højeste middelvinde ved Thorsminde, som nåede 29,3 m/s. På Sjælland nåede Gniben op på 27,5 m/s i middelvind som det højeste. På Bornholm var det ved Hammer Odde, middelvinden nåede højest med 23,4 m/s.

De højeste vindstød blev målt ved Vesterhavet. Ved Nissum Fjord målte DMI's måler således 36,5 m/s som det højeste. Der blev ganske vist målt højere vindstød ved Røsnæs, men de tåler ikke helt sammenligning på grund af målerens placering.

Den kraftige vind væltede stilladser og træer og blæste tagsten ned hos mangen en husejer. I en periode natten til tirsdag var alle de store broer i Danmark lukkede, så landsdelene var afskåret fra hinanden.

Tirsdag morgen var trafikken mange steder påvirket af nattens vind. Væltede træer påvirkede både bil- og bustrafik og togtrafikken i alle landsdelene var påvirket af både forsinkelser og aflysninger.

Se nattens storm sammenlignet med tidligere storme over Danmark og yderligere oplysninger i Værd at Vide-boksen til højre.

8. februar 2011

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle