Klimatolog afblæser utroligt jule-hattrick

Helt som forventet fik vi ikke landsdækkende hvid jul i Danmark i 2011. Alt andet ville da også have været en sensation - sådan da.

Klimatolog Mikael Scharling, DMI, har kigget vejrdataene igennem og må konkludere, at det hvide drys fra de sporadiske snefald i dagene op til jul er smeltet.

"Her lørdag eftermiddag er det en kendsgerning, at Danmark ikke får sin 3. landsdækkende hvide jul i træk. Ingen af vores flere end 50 snestationer melder om sne", fortæller Mikael Scharling.

At vi ikke får den 3. hvide jul på stribe, har ansporet klimatologen til at regne på, hvor ofte vi rent faktisk oplever flere hvide jule i træk i Danmark.

"Det er blot et forsimplet statistisk overslag. Jeg udelader en masse matematiske spidsfindigheder og også potentielle klimaforandringer, der kunne rokke ved de grundlæggende antagelser. Jeg er sikker på, at en rigtig statistiker nemt kunne finde 50 fejl ved metoden. Alligevel er resultatet meget illustrativt".

Ifølge Mikael Scharling er chancen for landsdækkende hvid jul 8,11%. Det betyder, at vi kan forvente landsdækkende hvid jul i gennemsnit hvert 12. år.

Chancen for to landsdækkende hvide jule i træk er 0,66%. Det betyder, at vi kan forvente hvid jul to år i træk - som i 2009/2010 - i gennemsnit hvert 152. år

Rensdyr

Flyvende rensdyr sekunder før takeoff. Foto Lomvi/Wikipedia benyttet under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Chancen for tre landsdækkende hvide jule i træk er 0,05%. Det betyder, at vi kan forvente hvid jul tre år i træk i gennemsnit hvert 1876. år.

"Selv om chancen for hvid jul i år selvfølgelig er ca. 8%, som den plejer, så ville det altså overordnet set være noget af en sensation, hvis vi havde fået vores 3. landsdækkende hvide jul i træk", griner klimatologen.
"Med en selektiv og statistisk horribel fortolkning, skal vi faktisk vente helt til år 2162, før vi blot får to landsdækkende hvide jule i træk igen".

Mikael Scharling slutter af med et par beroligende ord til sig selv og andre barnlige sjæle.
"Julemanden har flyvende rensdyr foran kanen. Derfor er han ikke afhængig af, at der er sne på jorden, når han deler gaver ud".

24. december 2011