Første vinterstorm rammer Nuuk

Sæsonens første vinterstorm ramte søndag og natten til mandag området omkring Nuuk.

Søndag var Toke Brødsgaard på rypejagt på fjeldet bag Nuuk. Han fortæller, at skyerne trak sammen til en voldsom blæst, der senere ramte den grønlandske hovedstad.
"Det var imponerende formationer der samlede sig. Skyernes fejende motiver ændrede sig på ganske få sekunder. Dette var især gældende for de lette, forrevne skyer, der på magisk vis ændrede form hurtigere end jeg kunne nå at finde kameraet frem", skriver han.

Det urolige vejr skyldtes et lavtryk, som fredag udviklede sig over den nordligste del af Hudsonbugten, Canada og søndag nåede frem til Davis Strædet mellem Baffin Island og Grønland.

"I Nuuk friskede vinden gradvis op fra sydsydøst i løbet af dagen og nåede til aften kulingstyrke med vindstød af stormstyrke, 25 m/s. Da det samtidig sneede tæt, virkede vejret nok ganske voldsomt, selvom det ikke var særlig koldt, kun lige omkring frysepunktet", siger ekspert i det grønlandske vejr og tidligere meteorolog ved DMI, Leif Rasmussen.

"Nigeq - eller nigerssuaq, når det er slemt - er den grønlandske betegnelse for søndagens vindretning. Det betyder en vind, der kommer fra venstre, når man ser ud over havet", fortæller han.

'Til venstre for Nuuk' ligger Malenefjeldet og Hjortetakfjeldet. Det er turbulensen fra de fjelde, der afspejler sig i det urolige skymønster over byen, som Toke Brødsgaard har fanget med sit kamera.

"En lille pudsighed: Pr. definition kommer en nigeq i Østgrønland fra nordøst, ikke fra syd, hvilket af og til har givet anledning til forkerte oversættelser fra grønlandsk", slutter Leif Rasmussen.

Alle billeder i historien, Toke Brødsgaard.

25. oktober 2011

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram