DMI's teleskop fanger asteroiden YU55

Natten mellem tirsdag og onsdag var en asteroide så tæt på Jorden, at selv små teleskoper kunne være med.

DMI's lille jordskinsteleskop fangede asteroiden YU55, da den passerede tæt forbi Jorden natten mellem tirsdag den 8. og onsdag den 9. november.

"Asteroiden kom tættere på Jorden end Månen, men ramte som bekendt ikke", konstaterer Seniorforsker Peter Thejll fra Danmarks klimacenter. Peter Thejll har ansvaret for jordskinsteleskopet der står på Hawaii.
"Asteroiden er lille, men lyste lige nok til at kunne fanges af selv små teleskoper på Jorden - heriblandt altså vores jordskinsteleskop. Det er ellers beregnet til helt andre ting", siger han.

På billedet overfor til højre ser du en masse stjerner og så en kort streg - dét er asteroiden, som i løbet af et par minutter bevæger sig over billedfladen.

DMI benytter normalt teleskopet til at måle på jordskinnet på Månen, for at beregne Jordens reflektivitet (hvor meget lys Jorden reflekterer). Formålet med disse målinger er at indhente data, der kan bruges til klimastudier.

"Tilfældigvis står vores teleskop på et godt sted, så selv det lille 40 millimeter objektiv kunne fange asteroiden, da den strøg forbi", fortæller Peter Thejll.

Forskere og projekt-studerende fra Danmark, Sverige og Australien samarbejdede om at tage billederne af asteroiden.

Der er mere om projektet med at benytte Månen til at forstå Jordens klima i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

12. november 2011.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle