Atomart udslip når ikke Danmark

Opholder du dig i Danmark, har du ingen grund til bekymring for din personlige sikkerhed på grund af atomkrisen i Japan, fastslår DMI's ekspert i atmosfærisk spredning Jens Havskov Sørensen.

"Alvorlige ulykker på nukleare anlæg får altid katastrofale konsekvenser lokalt og måske endda regionalt. Men lige meget hvad der sker på Fukushima-værket i Japan, så når radioaktivt materiale ikke frem til Danmark med en stråling til følge, der blot nærmer sig niveauet for den såkaldte baggrundsstråling".

Baggrundsstråling er den radioaktivitet vores omgivelser udsender og som vi derfor konstant er udsat for.

"Selv med den værst tænkelige atomare katastrofe i Japan, og med vindforhold der effektivt bringer den resulterende sky af radioaktivt materiale i retning af Danmark, så vil skyen blive ekstremt fortyndet undervejs", forklarer Jens Havskov Sørensen. Han tilføjer, at ulykken på ukrainske Tjernobyl var langt værre og at afstanden til Japan desuden er ti gange større.

En anden type reaktor

Samtidig er det usandsynligt, at radioaktivt materiale fra Fukushima slipper ud i atmosfæren i de koncentrationer, vi var vidne til fra Tjernobyl.

"De japanske reaktorer er af en anden type end Tjernobyl. Det mindsker risikoen for omfattende spredning af radioaktivt materiale markant", siger Jens Havskov Sørensen.

Han tilføjer, at en stærkt medvirkende årsag til omfanget af ulykken på Tjernobyl, var den brand som brød ud i den blottede reaktor i forbindelse med nedsmeltningen.
"Branden opstod i grafit, der blev brugt som såkaldt moderator mellem de radioaktive brændselsstave. Grafit er en form for kulstof, der brænder ganske fint, når temperaturen er høj nok. På grund af branden blev radioaktivt støv løftet højt op i atmosfæren, hvor det effektivt blev spredt med vinden til blandt andet Vesteuropa".

De japanske reaktorer på Fukushima-værket bruger i stedet vand som moderator og vand brænder som bekendt dårligt. Det gør altså en ulykke i Tjernobyl-klassen ekstremt usandsynlig.

Ender over Stillehavet

"Selvfølgelig har vi regnet på den værst tænkelige ulykke for en sikkerheds skyld. Skete den i dag, ville vinden bære materialet ud over Stillehavet. Vores model viser, at allerede omkring 1.000 kilometer øst for Japan, er radioaktiviteten nede på niveauet fra baggrundsstrålingen, selv med det værst tænkelige udslip", slutter Jens Havskov Sørensen.

DMI har ansvaret for at udføre såkaldte atmosfæriske spredningsberegninger i det danske beredskab. En spredningsberegning indeholder både informationer om, hvilken vej f.eks. virus, vulkansk aske, støv eller gas fra et bestemt punkt, bevæger sig, men også i hvilken grad materialet opblandes i atmosfæren og afsættes på jorden.

15. marts 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle