Udskiftning af en ødevejrstation på Grønland

Observationer af det øjeblikkelige vejr, som er en af hjørnestenene i vejrudsigterne tilblivelse, foregår mange steder på Grønland med de fuldautomatiske såkaldte ødevejrstationer. Men selv ødevejrstationer skal udskiftes med jævne mellemrum.

Tre teknikere fra DMI har med venlig assistance fra søværnet udskiftet en ødevejrstation i Nordvestgrønland. På Careyøerne/Kitsissut, som er det vestligste punkt på Grønland og beliggende lige så nordligt som Thule/Pituffik, har DMI’s teknikere Villy Dohrmann, Michael Heeris og Thomas Nedergaard udskiftet den eksisterende vejrstation fra 1985 med en ny GIWS vejrstation (GIWS = Greenland Isolated Weather Station).

Vejrstation på ø

Vejrstationer på Careyøerne gør ikke meget væsen af sig, men er placeret i smukke omgivelser.. Foto Thomas Nedergaard.

"Vi ankom med søværnets inspektionsfartøj HDMS Knud Rasmussen under ledelse af Kent Hansen. Skibet måtte sejle rundt med os i området i længere tid for at finde hul gennem isen der omkransede øerne, inden at vi kunne i landsættes med gummibåden," fortæller Thomas Nedergaard.

En Bell-212 helikopter fra Air Greenland var charteret til at slænge gittermast og elektronisk udstyr fra HDMS Knud Rasmussen og ind på øen.Opstilling og idriftsættelse af vejrstationen forløb uden problemer trods de svære betingelser.

Skib i hav med isbjerge

Aflæsning fra HDMS Knud Rasmussen. Foto Thomas Nedergaard

Den nye vejrstation er lavet af kraftige materialer for at kunne modstå isbjørnenes nysgerrige undersøgelse og til tider hårdhændet behandling af DMI's vejrstationer på Grønland. Især vejrstationen på Careyøerne/Kitsissut bliver ofte forsøgt adskilt af isbjørne.Udskiftningen af ødevejrstationer på Grønland, som startede sidste år, er hermed næsten færdig.

30. juli 2010

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram