Sjælland fik en hel måneds nedbør

Torsdag den 11. og fredag den 12. juni 2009 går over i den danske vejrhistorie som usædvanligt våde - særligt på Sjælland, hvor en enkelt station registrerede over 160 millimeter nedbør i løbet af de to døgn.

160 millimeter nedbør svarer til 16 store gulvspande vand pr. kvadratmeter eller 240 tons i en villahave på 1.500 kvadratmeter.

Klimatolog Mikael Scharling har kigget på dataene og trukket en grafik ud af systemet, som viser, hvor meget nedbør der faldt over de 48 timer i forhold til nedbørnormalen for juni måned. Normalen er 55 millimeter.

Kortet viser, at store dele af Danmarks største ø fik over de 55 millimeter og dermed faldt månedens nedbør inden for blot 48 timer. 

Nedbør fordelt over Danmark

Nedbøren den 11. og 12. juni 2009. Skalaen til venstre er opgjort i de traditionelle millimeter - skalaen til højre er opgjort med nedbørnormalen for juni på 55 millimeter som reference; dvs. viser hvor mange gange normalnedbøren det enkelte område har modtaget (tallet skal ganges med 55 for at få nedbøren i millimeter). Nedbøren på kortet er opgjort på baggund af samtlige DMI autoriserede nedbørmålinger i Danmark, både fra automatiske og manuelle stationer og repræsenterer således ikke de officielle klimatologiske nedbørtal fra DMI, som løbende sendes ud i diverse vejrarkiver. Grafik Mikael Scharling.

De vådeste målestationer blev:

  • Hillerød med 161,6 millimeter
  • Roskilde med 123,4 millimeter
  • Nykøbing Sjælland med 121,4 millimeter
  • Holbæk med 116,0 millimeter

15. juni 2009.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram