Grønlands El Niño

Vandet i Baffinbugten mellem Grønland og Canada er usædvanligt varmt - nogle steder op til hele 7° vamere end normalen.

Det har været en usædvanlig tør og varm sommer på Grønlands vestkyst. Hele vejen fra Pituffik i nord til Narsarsuaq i syd har den manglende nedbør og de høje temperaturer udtørret vådområder og påvirket vegetationen.

I Narsarsuaq i syd faldt der 2 millimeter nedbør i juli mod normalt 65 millimeter. Og Nuuk modtog bare 1,4 millimeter nedbør i juli mod normalt 86 millimeter. Det er den tørreste juli i Nuuk siden 1933.

Det varme, klare vejr har også gjort, at vandet i Baffinbugten mellem Grønland og Canada er usædvanligt varmt. Det er nogle steder op til 10°C varmt eller hele 7° over normalen. Vandet i Baffinbugten når sin maksimale temperatur netop nu i sensommeren.

Havoverfladetemperatur i 2008 over for 2009

Havoverflade temperaturanomali-kort for den 15. august 2008 og 2009. Kortene viser, hvor meget temperaturen på den givne dag afviger fra den normale/gennemsnitlige vandtemperatur for samme tidspunkt i perioden 1985-2001. Kortet for 2009 viser, at vandtemperaturen i hele Baffinbugten er minimum 5° højere end normalt. Kortet for 2008 viser mere normale temperaturer i Baffinbugten. Du finder link til dagsaktuelle temperaturer i 'Værd at Vide'-boxen til højre.

Højtryksvejr årsagen

Til sammenligning bliver det knapt 30°C varme vand ved ækvator i Stillehavet omkring 1 og 2° varmere end normalt ved den periodiske El Niño, der påvirker vejret dramatisk i store dele af verden. Temperaturerne i Baffinbugten har været høje i løbet af den sidste måned siden isen forsvandt i slutningen af juli.

Et usædvanligt højtrykssystem har strakt sig ned over Baffinbugten, Lincolnhavet og Beauforthavet i løbet af juli og august. Dette har givet klart og roligt vejr sådan af den øverste og mere ferske del af vandsøjlen er blevet opvarmet. Opvarmningen har yderligere forstærket stabiliteten af vandsøjlen.

Overfladelufttrykket i 2008 over for 2009

Gennemsnitligt overfladelufttryk for 2008 og 2009 beregnet for perioden 15. juli til 15 august. Kortene viser sammenfald mellem relativt stabil atmosfære (højtryk) i Baffinbugten i 2009 og store temperatur-anomalier på kortet ovenfor. Til sammenligning ses en større trykgradient over samme område i 2008, hvor kortet viser mere normale vandtemperaturer.

Tilbage til normalen

DMI's havmodeller viser, at opvarmningen ikke skyldes indtrængende varmt vand sydfra. Havoverfladetemperaturen måles med satellit og målingerne indgår som et vigtigt element i moderne vejrmodeller.

Heldigvis bliver den grønlandske El Niño mere kortvarig end sit tropiske sidestykke. Når mørket sænker sig over Arktis til efteråret, sætter nedkølingen ind og isen vil - måske lidt senere end normalt - i løbet af november dække hele Baffinbugten.

8. september 2009.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram