Modeller har bedre styr på klimaet end tidligere

To forskere har nærstuderet 50 af de hotteste modeller - og konklusionen er klar: Modellerne gør faktisk et ret godt stykke arbejde.

Thomas Reichler og Junsu Kim fra University of Utahs Department of Meteorology har undersøgt 50 nationale og internationale klimamodeller for at se, hvor godt de i virkeligheden simulerer klimaet - eller med andre ord: Kan vi stole på det, når klimamodellerne forudsiger højere temperaturer i fremtiden?

Undersøgelserne offentliggøres i Bulletin of the American Meteorological Society fredag den 4. april, og de viser, at de bedste klimamodeller virkelig er pålidelige.

"Koblede modeller bliver mere og mere pålidelige redskaber til at forstå klimaet og klimaforandringer, og de bedste modeller er nu i stand til forudsige nutidens klima med en nøjagtighed, der nærmer sig konventionelle observationer," siger Thomas Reichler i pressemeddelelse fra University of Utah.

Den seneste generation af klimamodeller er naturligvis også inddraget i undersøgelsen, og her fremgår det, at disse modeller giver et særdeles realistisk billede af klimaet. IPCC’s fjerde vurderingsrapport, der udkom i 2007, bygger netop på disse klimamodeller, og det forstærker på den måde konklusionerne om den globale opvarmning i rapporten.

"IPCC’s vurderingsrapport forudser, at den globale temperatur vil stige mellem 1,1 og 6,4 °C over de næste hundrede år i forskellige udslipsscenarier. Modellernes pålidelighed gør det endda muligt at indskrænke temperaturintervallet betydeligt, men det kræver, at vi også kender de fremtidige udslip af drivhusgasser godt," siger Jens Hesselbjerg Christensen fra Danmarks Klimacenter, DMI.

Metoden bag undersøgelsesresultatet er lige til: Observationer fra nutidens klima sammenlignes med outputtet fra klimamodeller fra Kina, Rusland, Australien, Canada, Frankrig, Korea, England, Tyskland og USA, og resultatet viser overraskende god overensstemmelse mellem observationer og modeloutput.

Selvom de modelbaserede forudsigelser af fremtidens klima nu er mere pålidelige end nogen sinde før, kan forfatterne til undersøgelsen dog ikke give eksakt information om, hvor troværdige forudsigelserne er. Der er for mange usikkerheder om, hvad der vil ske i fremtiden, som for eksempel, hvor meget mennesket vil udlede af drivhusgasser fremover.

3. april 2008.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle