Skibumsernes sky (nu med UFO)

Har du tid og overskud til at ta' kameraet frem på skiferien, så er der meteorologisk guf at hente.

I vintersæsonen drager mange danskere udenlands til skiområderne i f.eks. Norge, Sverige eller alpelandene. Normalt har vi begge hænder knuget om stavene og blikket fast rettet mod pisten, men ind imellem er der alligevel nogen, der har overskud til at ta' kameraet frem.

Et af de scenerier der går igen, er en bestemt type sky som vi ikke ofte ser herhjemme. En såkaldt altocumulus lenticularis eller på dansk 'linsesky', som den Thomas Brøndtved sendte ind til vejrmed@dmi.dk (foto).

Fotoet er taget på det italienske skisportsted Livigno.
"Den underlige sky var den eneste på himlen og den stod på sammen punkt hele dagen" skriver Thomas Brøndtved.

"Altocumulus lenticularis dannes i de luftbølger, der opstår på læ-siden, når vinden blæser hen over en bjergkæde. Man kalder dem også bjergbølger", forklarer klimatolog John Cappelen.
"De ser ud som om de er ubevægelige, men faktisk sker der hele tiden en skydannelse modvinds og en opløsning medvinds".

Svævflyvere fortæller, at der også ind imellem opstår bølger og altocumulus lenticularis over større cumulonimbusskyer i Danmark.

Gruppen af altocumulusskyer hører til de mellemhøje skyer, hvilket vil sige, at de optræder i to til fire kilometers højde i polare egne, to til syv kilometers højde i tempererede egne og to til otte kilometers højde i tropiske områder.

Altocumulus lenticularis skulle for øvrigt - på grund af sin linseform - være ophav til mange ufo-rapporter. En sådan UFO-lenticularis fangede familien Esborg på deres juleferie i 2003 nær Malaga, Spanien.

Denne lenticularis er som billedet viser ikke dannet i den luftbølge, der ligger lige over bjergkammen, men i en bølge et stykke ude over bugten (dog stadig med oprindelse over bjergkammen).


7. februar (opdat. 9/10. feb.) 2005

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle