Danmark ramt af landsdækkende storm

Opdateret mandag den 10. januar 2005 klokken 14:00.

Fire mistede livet, da Danmark lørdag den 8. januar blev ramt af den værste storm siden 3. december 1999.

”De kraftigste vinde blev målt i Hanstholm, hvor middelvinden en periode var oppe på 35 m/s med stød op til 46 m/s, og det svarer jo til fuld orkan, som begynder ved 32 m/s,” fortæller Danmark-meteorolog Jens Christiansen.

Danmarkskort med værdier over vind

Højeste ti-minutters middelvind i m/s (blå tal) under stormen den 8. januar 2005. For de fleste stationer er der desuden angivet kraftigste vindstød (røde tal). Grafikken er opdateret med nye og korrigerede værdier mandag den 10. januar klokken 14:00.

Stormen betød også, at DMI måtte udsende flere samtidige varsler end ellers. Det blev til hele fire varsler på én gang, og det er så vidt vides ikke sket i nyere tid.

Selvom det langtfra blev orkan over hele landet, så var stormen alligevel meget omfattende geografisk. Lavtrykkets bane lå omkring Sydnorge, hvilket gav de kraftigste vinde i den nordvestlige del af landet.

I 1999 passerede orkanlavtrykket under kraftig uddybning henover Nordjylland, hvorfor det dengang var den sydlige del af landet, der stod for skud. Og det var endda med meget kraftigere vinde. 1999-orkanen er stadig ubetinget den kraftigste orkan, Danmark har haft de sidste 100 år. Stormen her i januar 2005 hører til blandt de ca. 10 kraftigste.

Lavtrykket, som forårsagede stormen lørdag, uddybede sig fredag vest for Irland over Skotland til et stormlavtryk på vej hen over den nordlige Nordsø. Sent lørdag eftermiddag lå lavtrykket lige vest for Oslo-fjorden, og gav ophav til orkan-vinde langs Vestkysten.

Radarbillede over Nordeuropa

Sådan så uvejret ud oppefra lørdag eftermiddag. Foto fra METEOSAT-8.

Det voldsomme vejr betød, at trafikken i hele landet blev lammet. Storebæltsbroen blev allerede lukket ved 14.30-tiden, og Lillebæltsbroen blev også lukket i løbet af dagen, hvilket er ret usædvanligt. De blev først genåbnet efter klokken 21. I flere dele af landet blev tog- og bustrafikken indstillet. Al flytrafik blev i nogle timer omdirigeret til Tyskland eller Stockholm.

Politiet advarede i hele landet mod at bevæge sig udenfor. I Helsingør tog politiet skridtet fuldt ud og forbød udkørsel, da stormen var på sit højeste.

Den kraftige vestenvind forårsagede sammen med højvandet meget høje vandstande og oversvømmelser langs store dele af Vestkysten, men værst var det i Limfjorden, hvor vandet ligefrem blev stuvet ind. Det fik blandt andet store konsekvenser for indbyggerne i Løgstør og Skive, hvor Hjemmeværnet måtte evakuere flere hundrede på grund af vand i gaderne.

I Løgstør oplevede indbyggere højeste vandstand nogensinde, da vandet stod 2,26 meter over dagligt vande, og i Thy brød digerne sammen ved Krik Vig og Hilligsø Drag, så også her måtte der omfattende evakueringer til. Flere steder i landet var strømmen afbrudt i kortere eller længere perioder.

Ødelagt hus

Hele landet blev præget af stormen i form af væltede træer, væltede el-ledninger, afrevne tagsten, stormbeskadigede tage og huse. Lidt nordvest for Silkeborg fik dette hus så alvorlige skader, at det nok ikke kan reddes. Heldigvis kom ingen til skade inde i huset (Foto: Jesper Grønne).

Af de fire omkomne i Danmark, mistede tre livet på Fyn. Et tag, der var revet løs fra et kolonihavehus, ramte i Assens to mænd, som omkom på stedet. En bilist ved Odense blev ramt af et træ, der blæst omkuld og væltede ned i hans bil. En tilsvarende situation opstod i Østrup ved Roskilde, hvor dagens fjerde fatale uheld skete.

Halvt så slem som 1999

Administrerende direktør Iver Tarp fra Skadesservice Danmark vurderer overfor DMI:

"Stormen lørdag bliver forsikringsmæssigti kun ca halvt så omfattende som 99-orkanen. Denne gange er der mange relativt små ødelæggelser, men til forskel fra 1999 er det denne gang over hele landet," slutter direktøren.

Også udlandet blev ramt

Det sydlige Sverige blev også ramt hårdt af stormen, og her mistede syv livet. Flere end 200.000 husstande var lørdag aften uden strøm.

Også i det nordlige Tyskland fik de stormen at føle, da tagsten begyndte at falde af husene. Tog- og færgetrafik var også lammet her.

I England fik man også et slag, og her mistede tre livet i store oversvømmelser.

Stormen blev navngivet

Stormvejret blev navngivet flere forskellige steder. Således blev stormen i Norge til 'Gudrun', mens den i Tyskland endte med navnet 'Erwin'.

Høje besøgstal

Orkan og forhøjet vandstand førte desuden til, at dmi.dk havde sin hidtil største besøgsdag den 8. januar. 2.488.729 sider blev det til i løbet af 24 timer. Går vi lidt i detaljer, så besøgte hver bruger dmi.dk 1,67 gange i løbet af dagen og så hver gang ca. 7,2 sider.

De mest sete produkter var ikke overraskende ’Ti minutters vind’, ’Regionaludsigten’, ’Vejret lige nu’ og ’vandstandsobservationer’. Den tidligere rekord for antal besøg på ét døgn stammer fra 8. juli 2004 og lød på 2.130.295 sider.

9. januar 2004

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram