Vejrstationen der blev væk

Kan en vejrstation forsvinde? Umiddelbart et fjollet spørgsmål, selvfølgelig kan den ikke det - eller hvad...?

Da DMI's serviceteknikere gik i land på den østgrønlandske ø Aputiteq fredag den 1. august fik de sig lidt af en overraskelse. De kom for at give den ubemandede vejrstationen på stedet det årlige eftersyn - med det viste sig lettere sagt end gjort. Stationen var nemlig væk!

På DMI var man godt klar over at et eller andet var galt - en sikring der skulle udskiftes eller lignende. Stationen blev nemlig pludselig tavs den 6. december 2002, midt under en storm med vindhastigheder op mod 100 km/t.

...men det var ikke en sikring der skulle skiftes. Nogen - eller snarere noget - havde taget hele stationen.

En intakt grønlandsk såkaldt 'ødestation' består af en 10 m høj mast hvori der i toppen måles vindhastighed og vindretning. I samme mast måles i 2 m's højde lufttemperatur og fugtighed. Data går via en dataopsamlings- /transmissionsenhed, placeret i en campingvogn/træhytte, videre til DMI via satellit. 

Campingvognen eller hytten yder beskyttelse til den følsomme elektronik, men bruges også til at give husly til teknikerne når stationen én gang årligt besøges for sensorudskiftning og rekalibrering.

Både campingvogn og godscontainer var forsvundet, mens vindmastens barduner (8 mm stålwirer) var knækket. Det skal hér bemærkes at stationen er placeret 12 m over havniveau.

Hvilken voldsom hændelse havde forårsaget dette ? Massive isskruninger, en kæmpebølge eller måske en Piteraq (stærk faldvind fra indlandsisen). Der er blevet gættet flittigt. DMI hælder dog til, at den mest sandsynlige forklaring er at en kæmpebølge har løftet campingvogn og container af deres respektive fundamenter for derefter, med tilbagesuget, at blive ført ud i Danmarksstrædet.

DMI's teknikere arbejder netop nu på højtryk for at prøve at sammenbygge en midlertidig vejrstation som kan fungere indtil en mere permanent løsning kan etableres i 2004.

DMI driver p.t. 17 vejrstationer af denne 'øde' type langs den grønlandske kystlinje - fra Kap Farvel i syd til Kap Morris Jesup i nord. Fra Carey-øer i vest til Henrik Krøyers Holme i øst. Vejrstationen Aputiteq er - eller snarere var - placeret knap 400 km nord for Ammassalik som således er nærmeste 'nabo'.

7. august 2003.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle