Hvor mange sommerdage har vi egentlig?

En sommerdag dækker over, at temperaturen skal nå op over 25 grader. Hvor mange har vi egentlig af dem?

Hvad er en sommerdag? Det er jo et ganske godt spørgsmål for mange danskere synes, at når temperaturen ligger mellem 20 og 25 grader, så er det varmt. Ligger den deroppe flere dage i træk, så må det være hedebølge, og nogle begynder efterhånden at få problemer med at sove om natten.

En sommerdag dækker over, at temperaturen skal være 25 grader eller derover. Selve beregningen af en landsdækkende sommerdag foregår på følgende måde. Danmark bliver opdelt i Jylland og Øerne der hver får beregnet en gennemsnitlig maksimum temperatur. Herefter beregnes et arealvægtet landsgennemsnit hvor Jylland er vægtet med 7/10 og Øerne med 3/10.

Derfor er antallet af sommerdage ikke altid et heltal, hvilket betyder at der vil være flere dagen, hvor temperaturen er 25 grader eller derover et eller andet sted i Danmark.

Vi har fundet antallet af sommerdage frem fra årsoversigterne Danmarks Klima.

Den seneste klimatologiske normal udregnet for år 1961-1990 ligger på 7,2 sommerdage, mens den foregående normal 1931-1960 taler om 10 sommerdage.

Kikker vi på årene fra 1970 og frem til og med 2003, kan vi se, at der i gennemsnit har været 9,9 sommerdage om året. Dette skjuler dog store variationer, da det største antal sommerdage var i 1997 (22,1) og det mindste antal sommerdage var i 1974 med 1,2.

Tabel over sommerdage

Antallet af sommerdage pr. år i perioden 1970-2003.

Selv om sommeren i 1974 ikke havde mange sommerdage, så tilhører den ikke kategorien af Danmarks dårligste somre.

Sommeren er traditionelt årstiden for store idrætsbegivenheder og for sjov har vi kigget på om ikke en god dansk sommer kunne påvirke de danske sportsudøvere.

Året hvor Danmark vandt europamesterskabet i fodbold 1992 bød på 15,4 sommerdage og da ørnen fra Herning fløj til tops i verdens hårdeste cykelløb bød sommeren på 11,3 sommerdage.

Tabel over middel af sommerdage

Det gennemsnitlige antal sommerdage pr. år i forskellige perioder.

Om der er en sammenhæng mellem antallet af sommerdage og store danske sportspræstationer er nok ikke helt så stor, f.eks. i år 2000 hvor de danske håndboldpiger vandt Ol-guld i håndbold for anden gang, der kunne sommeren kun byde på 4,5 sommerdage. (Men håndbold er jo også en vintersport).

Opdeler vi perioden i "ti års perioder og en enkelt 4 års periode" så ser vi, at især 90'erne har budt på mange sommerdage. Det hænger blandt andet sammen med at 1992 og 1997 hører til blandt de 5 varmeste sommer.

6. juli 2004

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram