Æblerystedag i vente

Torsdag bliver en våd og særdeles blæsende dag. Så har du moden frugt på dine frugttræer, vil det være en god idé, at få plukket den inden torsdag. Ellers skal vinden nok sørge for en gedigen ”æbleryster”, der vil sprede frugt ud over græs, fortov, vej osv.

Hvorfor bliver det en våd og æblerystende dag?

En koldfront med udbredt regn bevæger sig i løbet af natten til torsdag ind over Nordvestjylland. I forbindelse med at koldfronten bevæger sig ned gennem landet, tiltager vinden fra vest til jævn til hård med kraftige vindstød, ved vestvendte kyster kan middelvinden stedvis nå op til kuling. Når koldfronten har passeret, drejer vinden mod nordvest og tager endnu et nyk opad til frisk vind til kuling. Ved kysterne kan vi stedvis op til hård kuling eller stormende kuling med vindstød af stormstyrke (- stedvis stærk storm, måske endda orkan styrke). Den nuværende prognose indikerer, at risikoen for stormende kuling med vindstød af orkanstyrke er størst ved kystnæreområder i Nordvestjylland og Nordsjælland.

Der er dog store usikkerheder i prognoserne. Kørslerne ændrer sig fra gang til gang. Nogle af kørslerne har hård kuling med vindstød af stormstyrke og andre har stedvis op til stormende kuling med vindstød af stærk storm- eller orkanstyrke. Men én ting er sikkert, det bliver en rigtig blæsevejrsdag, om du enten er inde midt i landet, eller ude ved en vest- eller nordvestvendt kyst.


Gode huskeråd til en blæsevejrsdag

Havemøblerne, trampolinerne, og løsdele skal enten fjernes eller bindes fast.

Meteorolog Mette B Wagner, mandag den 20. september 2021 kl. 1415

Billedet viser hvor kraftig middelvinden forventes at blive torsdag kl. 20.
Farverne viser:
Lyseblå = frisk vind
Grøn = hård vind
Gul = kuling
Mørkegul = hård kuling
Orange = stormende kuling

Billedet viser hvor kraftig vindstødene forventes at blive torsdag kl. 20.
Gul = kuling
Mørkegul = hård kuling
Orange = stormende kuling
Rød = storm
Mørkerød= stærk storm
Brun/meget mørkerød = orkan