Årets hidtil varmeste dag endte med bulder og brag, i dag vender sommerblæsten tilbage
2. juli blev årets hidtil varmeste dag. Varmest blev det i Holbæk, der nåede op lige i underkanten af 34 grader. Flere andre steder nåede også over de 30 grader, det gælder både Sønderjylland, Fyn, Sjælland, Lolland og Falster. Vi nåede dog ikke op på den hidtidige rekord for juli fra 2022, der lyder på 35,9 grader.
Selvom Danmark ikke er så stort, var der alligevel stor kontrast i temperaturen henover det ganske land i går, køligst blev det i Vestervig i Thy, der kun nåede op på en maksimumtemperatur på 19,8 grader.
Varmen var ikke kommet for at blive, en svag koldfront over de østlige egne er nemlig ved at passere landet, og på bagsiden af den ændres vejret markant.

Vejromslag med bulder og brag
De høje temperaturer førte til flere regn- og tordenbyger over det danske land med mange lyn til følge. Bygerne bevægede sig relativt hurtigt henover himlen og nåede derfor ikke at kaste meget store nedbørsmængder af sig. Samtidig faldt nedbøren fra temmelig høje skybaser, nemlig oppe omkring 2000-3000m, og da luften under skybaserne var relativt tør, nåede meget af regnen at fordampe inden den nåede helt ned til jordoverfladen. Til gengæld gjorde den store fordampning sig bemærket ved, at bygerne afkølede luften under dem relativt hurtigt.
På landsplan er der kun faldet 3,1 mm regn, men som man kan se på nedenstående kort, har regnen været temmelig ulige fordelt. Mest regn er der faldet på Ærø og Langeland, hvor foreløbige data viser, at der er kommet mellem 13 og 19mm.


Torsdag venter blæst og kølig afsvaling
En koldfront strækker sig fra det sydvestlige Sverige over Sjælland til Nordtyskland. Koldfronten bevæger sig mod øst, og når den har passeret i løbet af formiddagen, er der helt anderledes boller på suppen. Det venter os nemlig en fuldstændig anden vejrtype, som vi efterhånden kender så godt, og som vi stiftede bekendtskab med så sent som sidste weekend. Nemlig en jævn til hård vind fra nordvest og vest, i de nordlige egne stedvis kuling med risiko for kraftige vindstød, og temperaturer på bare mellem 16 og 21 grader. Til gengæld holder det efterhånden tørt og det klarer ret hurtigt op, sådan at der bliver nogen eller en del sol til de fleste. Men sommerblæsten vender altså tilbage.

Meteorolog Marielle Fournier, torsdag den 3. juli 2025, opdateret kl. 05:15