Januar takker af med blæst, byger og en ny nedbørrekord

Efter dagens frontpassage og tilhørende regnvejr er der nu åbnet for, at byger og kraftig vind kan trække ind over Danmark fra nordvest.

 

Kombinationen af byger og kraftig vind – både den, vi måler i 10 meters højde, og i særdeleshed også den højere oppe i atmosfæren – giver mange og kraftige vindstød.

 

Lidt forsimplet hiver bygerne den kraftige vind fra højderne med ned til overfladen, hvor den optræder som vindstød.

 

Derfor er der også i løbet af tirsdag eftermiddag mange steder i forbindelse med bygerne observeret vindstød tæt på stormstyrke.

 

Vinden og bygerne forventes først at aftage helt natten til torsdag

 

Vådeste januar i dansk vejrhistorie

 

Hvis du i øvrigt synes, at januarvejret har været vådere end normalt, så tager du ikke fejl! Kl. 18 her til aften kunne vores klimatologer berette, at den tidligere rekord for mest nedbør i en januar måned var slået.

 

Den tidligere nedbørrekord lød på 123 mm og blev sat i 2007 - kl. 18 var der denne januar faldet 123,5 mm nedbør på landsplan.

 

Januar 2023 udmærker sig derfor nu ved at være den vådeste i dansk vejrhistorie. Hvor meget rekorden præcis kommer til at lyde på og andre detaljer om vejret i årets første måned, vil DMI's klimatologer gøre op i morgen. 

 

Af meteorolog Trine Pedersen, 31. januar kl. 19:00

 

Observeret middelvind og vindstød ved Københavns lufthavn. Den kraftige vind blev målt i forbindelse med en bygeÅrets koldeste måneder er i fuld gang, og med den nuværende energisituation i Europa, kan temperaturen mærkes på pengepungen.

Få spareråd og rådgivning fra Energistyrelsen her

Viden om vejr og klima

Se alle