The Day After Tomorrow - vildt filmvejr under lup

Dommedagsfilm med ekstreme vejrfænomener er en populær genre. I The Day After Tomorrow fra 2004 må publikum gyse sig igennem en hel række af civilisations-udraderende vejrsituationer. Vi benytter lejligheden til at sætte de vilde, visuelle vejrfænomener, som filmen præsenterer, under meteorologisk lup. Er den slags noget, som virkelig kan ske, eller er det lutter fiktion?

Den 28. maj 2004 var der verdenspremiere på filmen The Day After Tomorrow. Der er tale om en klassisk science fiction historie tilsat visuelle effekter, der kun kan skabes med vor tids overflod af computerkraft.

Filmen er fyldt med vejrkatastrofer fra hele kloden: Hagl på størrelse med grapefrugter hamrer ned over Tokyo, orkaner af hidtil usete vindstyrker hærger Hawaii og altødelæggende tornadoer pisker gennem Los Angeles.

Stiller man skarpt på de enkelte scener med en meteorologs viden, er der imidlertid ikke megen saglig substans i hverken klimaets opførsel eller de vejrfænomener, som i hastigt tempo raser hen over skærmen.

DMI sætter nu vejrfænomenerne i The Day After Tomorrow under lup. Hvad er fup og hvad er fakta? 

Spoiler alert: Vær opmærksom på at du - hvis du læser videre - risikerer at få afsløret dele af historien.

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 4. juli 2018

Viden om vejr og klima

Se alle