Danmark går sen ”Indian Summer” i møde

Efteråret er godt i gang, og træerne lyser landet op i en smuk gylden farve. De kommende dage kombineres efterårets farver med usædvanligt varmt vejr, og vi begynder at tale om ”Indian Summer”. Men hvordan er det nu lige med ”Indian Summer”?

Der findes ikke en officiel meteorologisk definition på begrebet ”Indian Summer” og dermed heller ingen formelle kriterier. Overordnet kendetegner det dog ”Indian Summer”, at det er en periode om efteråret med sommervarme gerne omkring de 18-20 °C, klar himmel, lav sol og vegetation i gyldne farver. ”Indian summer” er ikke et ukendt fænomen i Danmark, men det sker sjældent, at sensommeren strækker sig så langt ind i oktober:

”Smukt sensommervejr i oktober med temperaturer på 18-20 °C, solskin og kun lidt vind - forekommer måske hvert tredje eller fjerde år og for det meste i starten af oktober. Holder den nuværende prognose, vil det derfor være ganske usædvanligt,” siger klimatolog Mikael Scharling og fortsætter:

”Jeg tror måske, vi skal 13 år tilbage for at se noget lignende. I 2005 var første halvdel af oktober nemlig ganske sommerlig med tørvejr, masser af solskin og temperaturer tæt på 20 °C. I 2011 havde vi i dagene efter varmerekorden (maksimumtemperatur på 26,9 °C d. 1. oktober 2011) noget der mindede om det, men det var jo i starten af oktober måned.”

I løbet af natten til onsdag vil vinden slå om i det sydlige hjørne, og varmen vil strømme ind over det sydlige Danmark. Sønderjyderne vil som de første kunne mærke temperaturer omkring 20 °C, og ved indgangen til efterårsferien vil varmen have bredt sig til resten af landet med næsten ingen skyer og tør luft. Lørdag kan vi forvente temperaturer helt op til 21-22 °C, og Danmark vil opleve det, der uofficielt kaldes ”Indian summer”.

Læs også om Indian Summer her.

To af de vigtigste kendetegn ved Indian Summer er, at træernes blade skal have fået farve samtidig med, at vi har lune temperaturer.

Af Anna Rørbæk
9. oktober 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle