Danmark ligger mellem to store havområder: Nordsøen og Østersøen. Derfor ligger de danske kyster udsat for stormflod fra stort set alle de vindretninger, da der næsten altid er en kyst, der har pålandsvind.
De fleste storme (mere end 90 %) er vestenstorme, men nordenstorme og østenstorme forekommer også.
Mens de kraftigste storme har tendens til at komme fra vest, så kan storme fra de øvrige retninger til gengæld være mere langvarige. Kun ved storm fra den sydlige sektor, fra syd-sydvest til øst-sydøst, ligger landet i sikkerhed, da vinden i så fald kommer fra det europæiske kontinent. Storme fra sydlig retning er i forvejen meget sjældne.
20-års hændelse
For at en episode med forhøjet vandstand officielt skal karakteriseres som stormflod i Danmark, skal der være tale om en såkaldt 20-års hændelse. Det betegner niveauet for en hændelse, der er så sjælden, at den statistisk set kun vil forekomme en enkelt gang i løbet af 20 år. Denne 20-års grænse skal forstås som et praktisk og politisk værktøj. Ofte vil man i daglig tale også betegne mindre alvorlige oversvømmelser som stormfloder.
20-års hændelsen beregnes særskilt for hver havn og gælder for havnen og de tilliggende kyststrækninger.
I dag er omkostningerne ved stormflod i Danmark først og fremmest økonomiske. Det er cirka 100 år siden, at stormflod har udgjort en alvorlig trussel for menneskeliv.
Til gengæld vokser skadevirkningerne på ejendom, efterhånden som man i højere og højere grad vælger at udnytte og bebygge lavtliggende områder tæt på kysten. Det øger både skadevirkningerne ved stormflod og kravet til kystsikringen.
Det er Stormrådet som endeligt beslutter, om en hændelse kan erklæres som en erstatningsgivende stormflod. Kystdirektoratet udfører det praktiske arbejde med at bestemme de enkelte niveauer, som er afgørende for forsikringsforholdene i forbindelse med skader efter stormflod.