Isstykker af landoprindelse

Gletsjere og isshelfer kælver stykker af is hele tiden. De afbrækkede stykker af is har forskellige navne alt efter deres størrelse og form.

Kælving

Kælving.

Kælving

Kælving sker, når isstykker brækker af fx fronten af en gletsjer eller en isshelf.
 

 

 

 

 

 

Uregelmæssigt isbjerg

Uregelmæssigt isbjerg.

Isfjelde/Isbjerge

Isfjelde/Isbjerge er store stykker is, som er brækket af enten en gletsjer eller isshelf, og som rager mere end 5 m op over havoverfladen. De kan desuden både være grundstødt eller flyde omkring i havet og har mange forskellige former. Isbjerge/isfjelde underinddeles efter deres form.

Uregelmæssige isbjerge har en irregulær form og kan også benævnes som kuppelformet, hældende, råddent eller med ”tårne og spir”.

 

Taffelformede isbjerge

Taffelformede isbjerge.

Taffelformede isbjerge er store blokke af is, som regel kælvet fra en isshelf og med en meget rektangulær form.

 

 

 

 

 

Isbjerg-tunge

Isbjerg-tunge.

Isbjerg-tunge er en samling af isbjerge, der går ud fra kysten i en tunge, og som er frosset til fastis eller er grundstødt.

 

 

 

 

 

Is-øer

Isøer.

Isøer

Isøer kan være fra få tusinde m2 til over 500 km2store, og stammer fra isshelfer. De kan være mellem 30-50 m tykke, hvoraf kun cirka 5 m af isøen er synlig over vandet. Overfladen har ofte et bølget udseende set oppefra.

 

 

 

Kalvis

Kalvis.

Kalvis

Kalvis betegner et 100-300 m2 stort stykke drivis, der er kælvet fra en gletsjer og stikker mellem 1-5 m op over havoverfladen.

 

 

 

 

Isskosser

Isskosser.

Isskosser

Isskosser er mindre stykker is, som kan være omkring 20 m2 store og stikker højst 1 m op over havoverfladen. De er delvist gennemsigtige og kan også have et grønligt eller sort udseende. De kan desuden være svære at identificere, når de er omgivet af havis eller befinder sig i høj sø.