Former for drivis

Der er mange forskellige former for drivis, som alle er et direkte resultat af deres udviklingsstadie, oprindelse, udseende og opbygning.

Tallerkenis

Tallerkenis.

Tallerkenis

Tallerkenis består af cirkulære stykker mellem 30 cm og 3 m i diameter og op til 10 cm tykke og har et karakteristisk udseende med opadbøjede kanter på grund af hyppige sammenstød med hinanden. Tallerkenis dannes ved let dønning af sjapis, isklumper eller snesjap og kan også dannes ved, at tyndis, isskorper eller grå is går i stykker. Det kan også dannes i nogen dybde mellem forskelligartede vandlag, hvorefter de flyder op til overfladen og kan dække store områder.

Isflager

Isflager.

Isflage

Isflager er relativt flade stykker havis, som er større end 20 m i diameter, og de underinddeles yderligere:

Ismark: Over 10 km i diameter

Kæmpeisflage: 2-10 km i diameter

Stor isflage: 500-2000 m i diameter

Mellemstor isflage: 100-500 m i diameter

Lille isflage: 20-100 m i diameter

 

Isskiver

Isskiver.

Isskive

En isskive er et relativt fladt stykke havis, der er mindre end 20 m i diameter. Hvis den er mindre end 2 m i diameter, benævnes den Isstump.

 

 

 

 

 

Flagebjerg

Flagebjerg.

Flagebjerg

Et flagebjerg er et massivt stykke havis, som er opbygget af en eller flere isknolde og er adskilt fra al omgivende is. Det kan rage op til 5 m op over havoverfladen og adskiller sig fra isbjerge ved at stamme direkte fra drivis og ikke en gletsjer eller isshelf.

 

 

 

Mosaikis

Mosaikis.

Mosaikis

Mosaikis er opbygget af is med forskellig alder og i forskellige udviklingsstadier.

 

 

 

 

 

Kvadderis

Kvadderis.

Kvadderis

Kvadderis er samlinger af op til 2 m store drivisfragmenter af forskellige isformer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isfjelde

Isfjelde.

Isfjeld/Isbjerg

Et isfjeld/isbjerg er et stort stykke is, som er brækket af enten en gletsjer eller isshelf, og som rager mere end 5 m op over havoverfladen. Det kan desuden stå på grund eller flyde rundt i havet og har mange forskellige former, som det underinddeles efter.

 

 

 

Uregelmæssigt isbjerg

Uregelmæssigt isbjerg.

Uregelmæssigt isbjerg

Et uregelmæssigt isbjerg har en irregulær form, og det kan også benævnes som kuppelformet, hældende, råddent eller med ”tårne og spir”.

 

 

 

 

 

Taffelformet isbjerg

Taffelformet isbjerg.

Taffelformet isbjerg

Et taffelformet isbjerg er en stor blok af is, som regel kælvet fra en isshelf, og har en meget rektangulær form.

 

 

 

 

Isø

Isøer.

Isø

En isø kan være fra få tusinde m2 til over 500 km2stor og stamme fra en isshelf. Den kan være 30-50 m tyk, hvoraf kun cirka 5 m af isøen er synlig over vandet. Overfladen har ofte et bølget udseende set oppefra.

 

 

 

 

Kalvis

Kalvis.

Kalvis

Kalvis er betegnelsen for et 100-300 m2 stort stykke drivis, der er kælvet fra en gletsjer og stikker mellem 1-5 m op over havoverfladen.

 

 

 

 

Isskosse

Isskosser.

Isskosse

En isskosse er et mindre stykke is, som kan være omkring 20 m2 stort og stikker ikke mere end en meter op over havoverfladen. Den er delvis gennemsigtig og kan også have et grønligt eller sort udseende. En isskosse kan desuden være svær at identificere, når den er omgivet af havis eller ligger sig i høj sø.