Stormen Nora mister lidt af pusten

De seneste dage har meteorologernes fokus i den grad været rettet mod stormen Nora, som ventes at ramme Danmark i aften og passerer tværs ind over landet. Nora har dog mistet pusten en anelse, og forklaringen skal bl.a. findes i en særlig hurtig udvikling.

Hele ugen har det været sikkert, at vi gik nogle meget blæsende døgn i møde op mod weekenden. Men bliver det til en storm eller ’bare’ et godt ruskevejr? Disse overvejelser har givet meteorologerne flere rynker i panden end normalt.
 

Årsagen til den store usikkerhed skal blandt andet findes i, at Nora, også kendt under navnet Eunice, har udviklet sig ekstremt hurtigt og har bevæget sig utroligt hurtigt.
Og ikke nok med det er der meget store forskelle fra let vind til storm over relativt korte afstande. Det betyder, at vælger Nora en kun 50 kilometer sydligere bane, får det store konsekvenser for vindens udfald over Danmark og selvfølgelig også i vandstanden.
 

Ifølge meteorolog Lars Henriksen var det blandt andet Noras kobling til jetstrømmen højt oppe i atmosfæren, som var afgørende for, om Nora overhovedet ville udvikle sig til et stormlavtryk eller blot et godt ”pust”, og her var der virkelig tale om en hårfin balance.

Den altafgørende bane
 

Tilbage til Noras bane henover Danmark. Tidligere på ugen viste prognoserne, at Nora ville passere nord om Danmark. Det kraftigste vindfelt er syd for lavtrykkets center, og det ville  give meget kraftige vinde til store dele af landet.
De seneste prognoser tyder dog på, at Nora tager en sydligere bane centralt ind over landet, hvilket sender de kraftigste vinde et stykke sydpå. Det betyder, at mange kommer til at opleve vinde under stormstyrke. 


Den lidt sydligere bane gør, at varslet, bare 12 timer før Nora viser sine første tegn over dansk jord, er skærpet til kun at gælde for den sydligste del af landet. Her kan det i aften og nattetimerne lokalt blive til middelvind af storm og vindstød af orkanstyrke!


Det bliver dog en blæsende aften og nat uanset hvad. I den sydlige halvdel af landet ventes mange steder op til hård kuling med vindstød af stormstyrke, lokalt op til stormende kuling med vindstød af stærk storm.


Nora bringer vand fra flere kanter


Foruden blæst og kraftige vindstød trækker Nora også et udbredt nedbørsområde med sig, nedbør der stedvis vil falde som slud eller tøsne.


Blæsten vil også sende en masse vand ind mod Vadehavet og Vestkysten, senere også i de indre Danske farvande, og derfor kan der opstå forhøjet vandstand flere steder. Du kan følge med i vandstanden her.


Meteorologerne følger udviklingen dagen igennem og du kan finde de seneste opdateringer her


Af meteorolog Lars Henriksen
Redigeret af Herdis Damberg, DMI Kommunikation
18. februar 2022.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle