Den varmeste novemberdag i 52 år

Usædvanlig lun luft ramte landet mandag morgen, og sendte flere steder termometeret op over 15 grader. Højeste temperatur i dag lød på 17,7 grader, og lader dermed den 52 år gamle rekord for højeste temperatur i november, som lyder på 18,5 grader, stå uberørt.

Den 2. november kan måske noget med varmt vejr. Det er i hvert fald præcis 52 år siden, den højeste temperatur i november måned blev målt. I dag blev det dog til en sikker andenplads, idet højeste temperatur kom op på 17,7 grader. Temperaturen toppede kl. 13 i Abed på Lolland.

Ifølge vagthavende meteorolog Klaus Larsen er det ’normalt’ efterårsvejr, der med lidt hjælp gav os de høje temperaturer i dag.

Sydvest er ofte det lune hjørne i efterårsmånederne, og det er normalt, at temperaturen stiger, når vinden drejer ned i sydvest. Lige nu ligger nogle ret dybe lavtryk mellem Island og Norskehavet, som helt klassisk sender en lun strømning fra sydvest op mod landet. Det der gør, at det blev så varmt i denne omgang, var at lavtrykkene skabte en kraftig vind helt fra det vestligste Spanien og Frankrig og op mod Danmark, og dermed har trukket lun luft helt op til vores breddegrader.

Over 17 grader er kun set tre gange siden 1874

I et historisk perspektiv er det noget mere usædvanligt med så høje temperaturer i november måned. November byder normalt på dagtemperaturer mellem 4 og 8 grader, hvilket må siges at være et stykke fra de 13 og 17 grader, som favnede hele landet i dag.

DMI’s klimatolog Mikael Scharling har kigget tallene efter, og de bekræfter, at det er usædvanlige forhold for november.

Siden 1874 er termometret kommet over 16,0 grader ti gange i november, og det har ramt mindst 17,0 grader tre gange. Så det er bestemt ikke hverdagskost, at have noget nær sommerlignende temperaturer i efterårets sidste måned.

Et kig fremad afslører at varmen kun er kortvarig. Allerede i morgen er temperaturen nemlig igen faldet til omkring de 12 grader, hvilket egentlig også er relativt lun for november.

Af Herdis Damberg
2. november 2020

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle