Trykkogeren slap kræfterne løs

Danmark var præget af vejrkontraster mandag. Regnen silede ned over jyderne, mens solen tvang danskerne i Østdanmark mod kølige rum og strande – indtil skybrud og torden piskede dem hjem igen.

Sommervejret viste sig fra en særdeles kontrastfyldt side i går mandag den 27. juni.

Allerede fra midnat rykkede en koldfront ind over Jylland og det vestlige Fyn, hvor sommerregnen holdt temperaturen i skak på omkring 15-17 grader.

Helt anderledes så det ud over den østlige halvdel af landet. Varm og fugtig luft resulterede i en lammende lummerhede, og på Bornholm steg temperaturen til hele 31,7 grader, årets til dato højeste målte temperatur.

 

En tredjedel juniregn på en dag
Fra midnat og frem faldt der helt op til 60 mm nedbør i de centrale dele af Jylland. På landsplan blev det til 21,6 mm, det er ca. en tredjedel af den nedbør, som vi får på en normal juni måned, der lyder på 64,3 mm ifølge den nye klimanormal for perioden 1991-2020.

I den sydøstlige del af landet blev det noget tyndt med nedbør, da nedbøren her gik over i mere bygeagtig form.

 

Mandag aften åbnede skyerne sluserne
Fronten rykkede ganske langsomt mod øst i løbet af dagen. I forbindelse med fronten opstod der kraftige byger, som i løbet af aftentiden gav skybrud både på Samsø og flere steder på Sjælland.

Alt i alt viste vejret sig fra en yderst kontrastfyldt side. I dag bliver vejret mere ensartet i en relativt køligere vestenvind.

Af Mikael Scharling, klimatolog
Anja Fonseca, DMI Kommunikation
28. juni 2022

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle