twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udendt den 12. december gældende til og med 7. januar, 2018

I denne uge er der chance for sne og slud, men det bliver ikke liggende. I løbet af næste uge ser vi sandsynligvis et skift til en strømning af mildere og fugtig luft. Hen omkring juleaften viser enkelte prognoser et omslag til en mere kølig strømning, men overordnet set er det mest sandsynlige en grøn jul.

I denne uge (uge 50) passerer et lavtryk og tilhørende fronter Danmark fra vest. Vi får nedbør, der falder som regn, slud og sne. Til weekenden nærmer en højtryksryg sig Nordsøen fra vest, mens lavtrykket ligger øst for os. Det giver en kold nordlig strømning med byger, måske med slud eller sne. Temperaturen ligger mellem frysepunktet og 6 graders varme. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I uge 51 ligger vi først i en kold, nordlig strømning med enkelte byger. I løbet af ugen bevæger et højtryk over Alperne sig lidt mod nord eller nordøst, mens lavtrykkene passerer det centrale og nordlige Skandinavien fra sydvest. Afhængig af præcis hvilken bane, lavtrykkene følger, og af højtrykket placering, får vi efterhånden vores vejr fra retninger mellem sydvest og syd. Det giver oftest gråt, overskyet vejr og til tider regn eller finregn med temperaturer fra omkring frysepunktet til 5 graders varme. Desuden kan det i perioder blive ret blæsende, men storm er der kun lille risiko for. Sidst på ugen bliver prognoserne mere usikre; enkelte prognoser viser, at vi efterhånden får en ret kraftig nordvestlig strømning af køligere luft, mens andre prognoser viser, at vi fortsat ligger i en sydvestlig strømning af relativt mild og fugtig luft. På nuværende tidspunkt er det mest sandsynligt, at det er den sydvestlige strømning, der kommer til at dominere julevejret. Derfor er sandsynligheden for landsdækkende hvid jul meget lille. 

Udviklingen i uge 52 og uge 1 er som vanligt meget usikker, men prognoserne indikerer, at lavtryk og fronter passerer os fra vestlige retninger. Det giver gennemsnitligt december- og januarvejr, som er mest skyet med let nedbør og temperaturer mellem 0 og 5 graders varme. Temperaturen ender derfor samlet set omkring normalen, mens nedbørsmængden ville ligge omkring eller lidt over normalen. 

Forstå vintervejret

Vil du gerne forstå vintervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - vintervejrets fire hjørner'.

Foto fra Almindsø ved Silkeborg af Michael Bernstorff.

Det er den vej, det går...

Sæsonprognose

Udsendt 12. december og gældende for perioden januar til marts 2018

I januar ser det ud til, at vi får normalt vejr for årstiden. I perioder bliver det mildt og blæsende fra vestlige retninger. I andre perioder får vi kolde og vinterlige indslag fra nord og nordøst. Fordelingen mellem varme og kulde er usikker, men de seneste prognoser tyder på, at januar overordnet set byder på temperaturer og nedbørsmængder omkring eller en smule over normalen. Du kan se, hvad der er normalt, nedenfor.

Februar og marts er svære at sige noget konkret om, men umiddelbart ser vejret ud til at følge i januars fodspor med normalt vejr for årstiden. Enkelte længerevarende perioder med koldt vejr kan ikke udelukkes, men prognoserne peger på størst sandsynlighed for relativt mildt og fugtigt vejr. Derfor er det bedste bud på februar og marts, at de ender med temperaturer og nedbørsmængder omkring eller lidt over normalen.

Storme: Den vejrtype, prognoserne umiddelbart peger på i de kommende tre måneder, er typisk knyttet til få eller ingen storme over Danmark.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2017

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder