twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 22. maj 2018 gældende til og med uge 24 (17. juni 2018)

Landmænd og haveejere længes efter vand. Imens glæder de fleste andre sig over maj måneds nærmest ubrudte række af sommerlige indslag. Fra sidst i næste uge får vi dog mere normalt dansk sommervejr med sol, byger og beherskede temperaturer.

I denne uge (uge 21) er der højtryk øst og nord for Danmark, som giver os masser af sol. Vi får en lummervarm og potentiel ’bragende’ afslutning på maj. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer

Uge 22 indledes solrigt og højtrykspræget. Temperaturen er opadgående, og det er meget sandsynligt, at vi inde i landet kan sætte ny rekord for i år med typiske temperaturer fra 23 til 28 grader. Lokalt kan det blive endnu varmere. Risikoen for kraftige regn-, hagl- og tordenbyger stiger i ugens løb. Når vi kommer frem mod weekenden, giver højtrykket endelig op og flytter sig vestover mod De Britiske Øer. Dermed bliver der plads til køligere luft med byger, som trænger ind over landet fra vestlig retning og tage toppen af sommeren. I stedet må vi indstille os på mere normalt sommervejr med drivende blomkålsskyer, enkelte byger og typiske temperaturer fra 18 til 23 grader.

Uge 23 glimrer ved fraværet af decideret højtryksvejr. Mindre lavtryk befinder sig fra tid til anden nær Danmark, men det er endnu for tidligt at sige, hvilket vejrscenarie, der bliver det mest hyppige. Dog ser det overordnet ud til at blive noget ustadigt med en passende blanding af sol, skyer og spredte byger. De typiske temperaturer ventes at ligge på mellem 16 og 22 grader. På enkelte dage, hvor vi henter luften fra det europæiske kontinent, kan vi dog stadig godt få en sommerdag, hvor termometeret kravler op på de 25 grader. Når lavtryk banker på døren, er der dog også risiko for kraftigere byger med hagl og torden, som kan ende i et lokalt skybrud, når det går vildest for sig.

I Uge 24 taler meget for, at vi fortsat befinder os i en ustadig luftmasse med byger. Der er dog også fortsat plads til Solen. Temperaturer og nedbør ventes som helhed at ligge på et gennemsnitligt niveau. Når vi når så langt, kan vi afsløre, hvilke landmænd der var heldigst i spillet om vandkvoter fra oven, og hvem der ikke i samme grad kunne se tørkeindekset krybe længere ned af skalaen. Når vi har affundet os med afskeden med den fantastiske og snart forgangne maj, vil de fleste af os nok være ganske tilfredse med starten på kalendersommeren.

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Foto Jan Andersen

Juni ser sommerlig, men også lidt ustadig, ud. Prognoserne indikerer lidt mere højtrykspræget vejr end normalt, men med lavtrykssystemer tæt ved Danmark. Det giver generelt en del solrige dage, men også en del byger, som vil være ret ujævnt fordelt til landet. Temperaturmæssigt hjælper det os lidt, at den varme maj har varmet vandet omkring os op. Overordnet set forventes temperaturniveauet lidt over det normale for årstiden, mens nedbørsmængden forventes meget ujævnt fordelt og omkring det normale.

Prognoserne for juli og august er ret usikre, men har en overordnet tendens til, at vi får højtrykspræget vejr. Det betyder, at fronter har svært ved at trække ind over Nordsøen og Danmark - i modsætning til sommeren sidste år. Det giver os flere sammenhængende dage med solrigt og varmt vejr, kortvarigt afbrudt af svage fronter med skyer og måske regn. Denne vejrtype øger dog risikoen for situationer med kraftige torden, som kommer op over Danmark fra sydlige retninger. Juli og august ser ud til at blive lidt varmere, tørrere og solrigere end normalt for disse måneder.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Trine Pedersen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2018

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder