twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 21. august 2018 gældende til og med uge 37 (16. september 2018).

Det ret ustadige og omvekslende vejr fortsætter resten af måneden. Efter et par dage med behageligt sensommervejr og nogen sol, især østpå, bliver det ustabilt og ret køligt med byger eller regn. I løbet af næste uge kan et højtryk dog nærme sig vestfra og igen give lidt lunere og tørrere vejr. Starten af september ser også ret lovende ud, da et højtryk i nærheden af Danmark ser ud at give perioder med ret smukt og lunt sensommervejr. Det er dog usikkert, hvor lang tid det stabile vejr varer, og efterhånden bliver det nok atter lidt køligere.    

I uge 34 får vi først mest tørt og lunt vejr med nogen sol, især østpå i landet, mens der i Jylland kommer enkelte byger. En markant koldfront med regn vil i løbet af torsdagen og natten til fredag passere landet langsomt vestfra. Den bliver efterfulgt af kølig luft med flere byger. Sidst på ugen kan et regnområde passere især over den østlige del af landet. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I starten af uge 35 bevæger en svag højtryksryg sig ind over landet fra vest, og det bliver efterhånden lidt lunere vejr med færre byger. Efter en lidt kølig start på ugen stiger dagtemperaturen op til mellem 18 og 23 grader. Det bliver varmest i de sydøstlige egne, hvor solchancerne også er størst. Midt på ugen kan en ny koldfront med byger og lidt opfriskende vind dog ret hurtigt passere os fra nordvest, men derefter ser det i øjeblikket ud som, at et højtryk langsomt vil nærme sig Sydskandinavien. Det medfører, at ugen slutter med tørt og ret solrigt vejr samt behagelige temperaturer på omkring 20 grader. Detaljerne i prognoserne er dog stadig tvetydige, og måske kan et lavtryk øst for os forsyne landet med flere skyer, lidt mere vind og noget regn. For ugen samlet set ventes temperaturen omkring normalen, måske noget under i Jylland, mens nedbørsmængden vil ligge noget eller måske en del under normalen.

I begyndelsen af uge 36 giver prognoserne en tendens til højtrykspræget vejr. Det virker sandsynligt, at højtrykket en overgang vil finde lægge sig til rette over eller lidt vest for Skandinavien. I så fald får vi mest tørt og ret solrigt vejr med dagtemperaturer op omkring, eller måske lidt over, 20 grader. For ugen samlet set ventes temperaturen lidt over normalen, mens nedbørsmængden vil ligge under normalen.

Et forsigtigt bud på uge 37 er, at højtrykket svækkes eller forskydes mod vest. Dermed bliver vejret sandsynligvis lidt køligere og noget mere ustadigt. Enkelte fronter med byger kan passere landet fra nordvest eller vest. For ugen samlet set ventes temperaturen at ligge omkring normalen, mens nedbøren ventes at indfinde sig omkring eller noget under normalen.

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Lysende natskyer i juli 2018. Foto Tenna Andersen.

Markbrand i juli 2018. Foto Søren H. Nicolaisen.

Sæsonprognose

Udsendt 14. august gældende for perioden fra september til og med november 2018. Næste sæsonprognose udkommer 18. september.

Efteråret starter, hvor augustvejret slap, med lavtryk og fronter fra vest. Det giver os flere dage med mere både vind og nedbør, end vi længe har været vant til.

Enkelte lavtryk og fronter kan være ret kraftige og give en del blæst, regn og måske torden. Men i perioder stryger højtryksrygge ind over landet og bringer mere roligt sensommervejr vejr med sig og byder på solrige dage og lune temperaturer.

Måneden ser ud til at ende med temperaturer noget over normalen, mens nedbørsmængden ligger omkring normalen for september.

Et godt bud på oktober er, at måneden kommer til at bringe lavtryk og fronter fra vest med sig. Det giver os mere blæst og regn, men også ret mildt vejr. Dog er der tegn på, at vi i perioder kan hente vejret østfra. Sker det, får vi tørt og solrigt vejr, og kommer vinden fra sydøst bliver det ret lunt. Samlet set ser måneden ud til at ende med temperaturer lidt over normalen, mens nedbørsmængden ligger omkring eller lidt under normalen.

Prognosen for november peger i retning af, at vi får normalt efterårsvejr. Det vil sige, at lavtryk og fronter passerer fra vestlige retninger med blæst og regn, og at temperaturen vil ligge omkring eller kun lidt over normalen. Vi får mere nedbør end normalt for årstiden.

Med efterårets start stiger risikoen for kraftig blæst og storme. På grund af det varme havand omkring os, er der endda endnu større potentiale for efterårsstorme end normalt. 

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Henning Gisselø, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2018

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder