twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

twitter google+ facebook

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 20. marts 2018 gældende til og med uge 15 (15.april 2018).

Efter en temmelig kold marts måned indtil nu, er vores omkringliggende farvande blevet kølet betydeligt ned, og det giver den rigtige forårsvarme svære betingelser. Vi må derfor fortsat indstille os på koldere vejr i de kommende uger, end hvad vi plejer at se på denne årstid. Hvad påsken angår, starter den temmelig ustadig og kølig, men ser i skrivende stund ud til at ende ganske hæderlig og med god plads til solen de fleste steder.

I indeværende uge (uge 12) passeres landet natten til torsdag først af et område med regn og sne, hvorefter vi kommer ind i en vest- og sydvestlig strømning af noget lunere luft, således at vi henover weekenden kan nå op omkring 10 grader. Til en begyndelse må vi nok regne med ret så skyet vejr, typiske 3-8 grader i dagtimerne, samt stadig lokalt nattefrost. Henover weekenden øges solchancerne dog noget og vinden aftager.

Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I starten af næste uge (uge 13) bevæger et mindre lavtryksområde sig ind over Sydskandinavien og giver mest skyet vejr med byger og tiltagende, vestlig vind. Op til påsken trænger et noget mere saftigt frontsystem med regn ind over landet fra vest. Det vil fra midt på ugen frem til og med Langfredag nok give temmelig køligt, ustadig og til dels blæsende vejr. I et par døgn kan vi få en del regn og lokalt måske ovenikøbet slud eller sne. Temperaturen ventes først på ugen at ligge mellem 5 og 9 grader, men i forbindelse med det mere ustadige vejr kan temperaturen falde til mellem 2 og 6 grader. Fra Påskelørdag og resten af påsken bliver der efterhånden plads til en højtryksryg. Det øger solchancerne og sender en tør og kølig luftmasse ned over landet fra nordlige retninger. Med solens tiltagende magt kan vi dermed igen lokalt nå op i omegnen af de 10 varmegrader, mens nattefrosten bliver mere udbredt end først på ugen.

I uge 14 og 15 bliver prognoserne mere usikre, men generelt fortsætter det kølige vejr. I perioder kan der opbygges højtryksrygge, som giver gode solchancer, men også udbredt nattefrost. Men lavtryk med mild luft vil også kunne nå frem til Danmark fra vest eller sydvest. I så fald kan vi få både regn, slud og måske sne. De typiske dagtemperaturer vil generelt ligge mellem 5 og 10 grader, i perioder dog noget køligere. 

I gennemsnit ser de to uger ud til at blive 1-2 grader koldere end normalt, mens nedbørsmængderne bliver ret normale for årstiden, hvilket kun betyder op til ca. 10mm per uge, da vi snart er inde i den normalt set tørreste perioden på året.

Forstå forårsvejret

Vil du gerne forstå forårsvejret bedre, så læs 'Vejrkorset - forårsvejrets fire hjørner'.

Bispebjerg kirkegård, april 2015. Foto Shiyu Zhuang. Klik for større version.

Regn den 4. maj 2015. Foto Michael Frandsen. Klik for større version.

Smørmosen, Herlev. Klik for større version. Foto Shiyu Zhuang.

Sæsonprognose

Udsendt 14. marts og gældende for perioden april til juni 2018

Efter en kold senvinter, vil foråret endelig komme til Danmark i løbet af april. Måneden starter køligt med dagtemperaturer typisk op mellem 5 og 12 grader, mens temperaturen om natten oftest når ned omkring eller noget under frysepunktet. Men i den anden halvdel af måneden bliver det mildere, og vi får efterhånden typiske dagtemperaturer op mellem 10 og 15 grader, og på dage med solskin burde vi komme op mellem 15 og ca. 20 grader. Vi slipper ikke helt fra nattefrosten, men den kommer efterhånden mere sjældent. Perioder med højtryk i nærheden af landet vil give os flere dage med tørt og solrigt vejr, men i perioder presser mild luft sig på, og vi får regn og ustadigt vejr. Nedbørsmængderne ser ud at blive normale eller måske noget højere end normalt. April er dog årets tørreste måned og i gennemsnit er der i de seneste 10 år kun faldet ca. 30 mm nedbør. Med en kold indledning og en mildere afslutning ser måneden som helhed ud til at blive normal, eller kun lidt koldere end normalt.

Prognoserne bliver efterhånden mere usikre, men der er tendens til lidt mere nedbør end normalt i både maj og juni. Det er normalt, at nedbørsmængder stiger når vejret bliver varmere, og varmen giver mere ustabilt vejr med risiko for kraftigere byger. Gennemsnitsnedbøren i maj ligger på 59mm og i juni på 64mm, men med risiko for kraftige byger kan nedbøren blive ujævnt fordelt.

I maj er der en tendens til højtryk og varmluft over Østeuropa, mens lavtryk og køligere luft vil ligge i nærheden af De Britiske Øer. Det kan medføre, at vi i perioder får sommervarm luft ind over landet fra syd eller sydøst, men det vil sandsynligvis også medføre en større risiko for kraftige byger og torden. Ellers skal vi nok regne med mere vekslende og noget ustabilt majvejr. I gennemsnit synes der ikke at være nogen tendens til afvigelser fra den normale månedstemperatur for hverken maj eller juni. Afhængig af hvor ofte vi får perioder med varme, kan maj dog overraske positivt.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Trine Pedersen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2018

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder