twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 20. juni 2017 gældende til og med uge 28 (16. juli)

Ustadigt sommervejr med beherskede temperaturer er, hvad vi har i kikkerten, når vi skuer hen over månedsskiftet og videre frem. Når vi kommer noget længere ind i juli, er der dog efterhånden håb om, at vejret stabiliser sig, og temperaturerne får et nøk opad. Præcis hvornår- og i hvilket omfang - er dog endnu meget usikkert. Dog kan vi trøste os med, at vi i de kommende uger stadig kan få nogle dage med tørvejr og med lidt held en enkelt sommerdag med 25 grader, inden de næste fronter fra vest bringer afsvaling og byger ind over landet.

I starten af denne uge (uge 25) får vi glæde af en svag højtryksryg, der giver god plads til sol til alle. Allerede torsdag passerer dog en front med regn fra vest. Den efterfølges af bygevejr med et par svage fronter med flere skyer og lidt regn i perioder. Der bliver dog også plads til solen ind imellem. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

Næste uge (uge 26) starter ud med en del sol til alle, men hurtigt trænger nye fronter med regn- og tordenbyger op over landet fra sydvest og efterfølges af en lun, sydvestlig strømning. Det betyder nogen eller en del sol til de fleste, men der kommer dog også byger, som stedvis kan være kraftige og med torden. Temperaturen holder sig typisk mellem 18 og 23 grader, og nætterne bliver relativt lune - typisk mellem 12 og 16 grader. Senere på ugen ser de atlantiske lavtryk ud til at tage en lidt mere østlig bane op over Norskehavet, og efterhånden passerer en koldfront landet fra vest efterfulgt af en noget køligere, vestlig strømning. Det betyder, at temperaturene falder lidt igen - typisk til mellem 16 og 20 grader

Når vi kigger videre ind i uge 27, ser der ustabile sommervejr ud til at fortsætte. Det betyder fronter, der i perioder passerer landet fra vest, med forbigående regn, afvekslende med sol og byger i en overvejende vestlig strømning. Temperaturerne holder sig i gennemsnit nær det normale for årstiden, men kan på enkelte dage snige sig noget højere op på forsiden af fronterne.

I uge 28 bliver udsigterne naturligvis meget usikre, men som det ser ud nu, svækkes de atlantiske lavtryk formentlig noget og giver plads til en vis stabilisering og stigende temperaturer. Dermed er der en vis forhåbning om, at den sidste halvdel af måneden byder på mere strandvejr end den første halvdel kommer til.

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Foto Kaare Weismann

Foto @many

Foto Paul Christiansen

3-måneders-prognose

Udsendt 9. juni og gældende for perioden juli - september 2017

Juli får efter alt at dømme en lidt kølig start. Måneden ser dog som helhed lidt lunere ud, end hvad vi normalt oplever. De største muligheder for regulære sommerdage ligger fortrinsvis i den sidste halvdel. Nedbørmæssigt hælder juli en anelse til den tørre side - især de første par uger. Senere på måneden stiger risikoen for stedvis kraftige byger.

August og september er endnu meget usikre. Begge bliver dog sandsynligvis lidt varmere end normalt - især september trækker i den retning. Vi ser i gennemsnit ud til at få lidt mindre regn, end vi plejer. Det gælder især for august, hvor der måske kan komme en lidt længerevarende mere tør periode. Dette skal dog tages med et stort gran salt, da prognoserne på denne tidshorisont som sagt er særdeles usikre. Nedbøren falder som vanligt på denne årstid som stedvis kraftige sommerbyger. Regnen kan dermed være ganske ulige fordelt over landet.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2017

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder