twitter google+ facebook

Vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand ved årsskiftet

Vinden tiltager i løbet af i dag og giver nytårsraketterne kamp til stregen. Men det bliver ikke kun ved det. Vinden fortsætter nemlig med at tiltage og drejer op i det nordlige hjørne i løbet af nytårsdag, og presser vandstanden op i de indre danske farvande.

Billede fra Roskilde fjord, hvor stormen Bodil i december 2013 bragte vandstanden helt op omkring 2 meter. Helt så galt ser det dog ikke ud til at gå denne gang. Foto: Martin Drevs.

Nytårsdag starter ellers ganske roligt. Men som den festlige aften nærmer sig, tager vinden til fra vest og nordvest, og både raketter og tændstikker får kamp til stregen i aften.

Ifølge vagtchef, Klaus Larsen, så presser den vestlige kraftige vind vand ind i Kattegat, og som vinden fortsætter med at tiltage nytårsdag og samtidig drejer op i det nordlige hjørne, skubbes vandet ned mod de indre danske farvande og giver anledning til forhøjet vandstand i Roskilde fjord, Issefjord og Odense fjord fra tirsdag aften.

Vandstanden topper første gang i Roskilde og Odense fjord tirsdag aften. Roskilde fjord ser nuværende ud til at komme op omkring 120 cm og bliver liggende der i noget tid, mens Odense fjord ventes at komme op omkring 130-140 cm over daglig niveau.

Ifølge vagtchef Klaus Larsen er det et langvarigt blæsevejr, og den vil nå et sit maksimum i løbet af 2. januar, hvor den både breder sig til resten af Fyn og over mod Lolland, samt stiger til omkring 150 cm.
I Roskilde og ved Isefjord ser vandstanden dog ud til at blive liggende omkring 125 cm.
Den forhøjede vandstand forventes at toppe i løbet af onsdag formiddag.

Følg landsudsigten for mere information omkring vind og vejr, og vores varsler for at holde dig opdateret på vandstanden.

Af Herdis Preil Damberg
31. december 2018.