Skybrudssæsonen er begyndt

Skybrud og kraftige byger er mest et sommerfænomen, og selvom maj måned har været til den kølige side, har de første kraftige skybrud alligevel huseret i denne uge. Skybrudssæsonen er derved sat i gang med op til flere brag og glimt på himlen i tirsdags.

Billede af en byge i solnedgang

Byge over Karise, syd for Køge. Foto: Michael Bergshoeff.

Definition på skybrud

I tirsdags blev der registreret skybrud flere steder i Danmark, og blandt andet i Næstved var skybruddet så kraftigt, at det oversteg kriteriet for skybrud med 100 %.

Starten på skybrudssæsonen gik derved ikke stille for sig.

Klimatolog Mikael Scharling har kigget på fordelingen af skybrud for de sidste par år (2011-2018), og ud fra denne statistik kan vi udlede følgende:

  • Der er stor variation fra år til år
  • I gennemsnit er der 22 dage pr. år, hvor der et eller andet sted i Danmark forekommer skybrud
  • Der er blevet registreret flest dage med skybrud i 2014 (33 dage)
  • Der er ingen år uden skybrud - heller ikke hvis man kun ser på de meget kraftige skybrud (>30 mm)
Skybrud registreret i Danmark

Skybrud er et sommerfænomen

Ser man på nedenstående figur, hvor antallet af skybrud er gjort op måned for måned, er det tydeligt, at skybruddene har en forkærlighed for Danmark i sommerperioden og i skulderperioden før og efter sommeren.
Det er der en ganske god forklaring på.

Antal dage med skybrud

Skybrud kan i princippet forekomme året rundt. Men der er en klar tendens til at de fleste falder i sommermånederne, hvor solen kan varme jorden mest op.

Byger opstår ved store temperaturfald med højden

Byger opstår, når der er store forskelle i lufttemperaturen fra jordhøjde og op i atmosfæren. Det ses især om sommeren, hvor landjorden nemt varmes op, og skaber en ustabil luft med et meget varmt underlag og et koldt øvre lag i atmosfæren.
Om vinteren er det derimod ofte til havs de kraftigste byger bliver dannet, idet det er her, vi ofte har den varmeste overflade i forhold til temperaturen højere oppe.

Læs mere om byger her

Af Herdis Preil Damberg
23. maj 2019.

Følg DMI på Twitter og Instagram
Hent vores app til iPhone eller Android
Se DMI's nyhedsarkiv