Varmt, men ikke varmest
John Cappelen, klimatolog ved DMI, forklarer om varmegraderne på Grønland: "Temperaturerne har så afgjort været usædvanligt varme på Grønland denne juni. Målestationen ved Qaanaaq, som er den tættest på Ingelield Bredning, registrerede den 12. juni månedens hidtil højeste temperatur på 17,3 °C. Luften havde også en meget lav relativ luftfugtighed helt nede omkring 25 % og sammen med vindretningen indikerer det føhn-situation." Dagen efter d. 13. juni, hvor hundeslæde-billedet blev taget, blev der målt 15,2 °C.
Gennemsnitstemperaturen for Qaanaaq for juni (beregnet over perioden 2001-2013) ligger på 3,2 °C, og gennemsnittet af de højeste temperaturer lander på 5,7 °C, så det var godt varmt deroppe i forhold til normalen.
De 17,3 °C er ikke en juni-rekord for Qaanaaq, men det er meget nær. Den 30. juni 2012 måltes der nemlig rekordhøje 17,6 °C, og afsmeltningen satte ind endnu tidligere end i år.
John Cappelen forklarer de vejrmæssige omstændigheder, som har resulteret i de høje temperaturer på Grønland i år: ”Den 12. juni lå der et for årstiden kraftigt højtryk omkring Island. Det bestemte vejret over Nordeuropa, den østlige del af Nordamerika og også Grønland. Luften omkring Qaanaaq tilføres sydfra og stammer helt nede fra Newfoundland og omegn. Derfor er den lun. Undervejs afkøles varmluften i bunden, men så tilkommer den lokale føhn-effekt, idet varmluften når ned til havniveau.”
Den højeste temperatur nogensinde målt i Qaanaaq løb ind den 8. juli 2015 og lyder på 20,4 °C.