Juni 2019: Varm og solrig med normal nedbør

Juni blev kort sagt en ganske lun måned, hvilket rækker til en plads i bunden af top 10 listen over varmeste juni måneder siden 1874. Derudover var der lidt flere soltimer end almindeligt, mens mængden af nedbør landede tæt på det normale.

Juni blev en relativt lun affære, men fra dag til dag – gemmer gennemsnittet på gevaldige variationer i vejrtypen. Måneden både åbnede og lukkede med stærk varme til glæde for det sommerhungrende publikum, men indimellem havde vi flere kølige dage med nedbør og ganske mange skybrud, som gav oversvømmede kældre og veje, men også vand til de tørre marker.

”Juni har temperaturmæssigt været pænt over normalen, men det har primært været Fyn og Sjælland, der har nydt godt af sommerdøgn med temperaturer over 25 °C. På månedens sidste dag toppede temperaturen på Nordsjællands kyst med 32,7 °C, hvilket er mindre end tre grader fra den absolutte varmerekord for juni (35,5 °C i 1947) og den varmeste junidag i 19 år,” fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI.

Nedbøren, der primært faldt i månedens to midterste uger, blev hilst velkommen af landmændene, og det var med til at trække tørkeindekset ned mod normaltilstand.  Men træerne groede alligevel ikke ind i himlen. Lige før sankthans og resten af måneden kom tørvejr og varme tilbage, og det fik hurtigt tørkeindekset til at stige.

”Den sidste uges tørvejr med sol og varme har hevet tørkeindekset op, så vi nu ligger over 9 i snit for Danmark (høj risiko for tørke) og i store områder i det sydlige Jylland og nordlige Sjælland topper indekset med 10, hvilket er den højeste værdi på tørkeindekset,” afslutter Mikael Scharling.

Junisolen skinnede mere end normalt, og Bornholm levede virkeligt op til kælenavnet: solskinsøen. På klippeøen skinnende solen i gennemsnit lidt over 11 timer hver dag i juni!

Af Mikael Scharling og Anja Fonseca
1. juli 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle